Potrestaný Miroslav Štěpán vychází z vězení

29. listopad 2021

Jedním z mála potrestaných představitelů komunistického režimu byl Miroslav Štěpán. Před třiceti lety byl propuštěn z vězení. Připravil Pavel Hlavatý.

Byl to jediný komunistický funkcionář, který omlazoval stárnoucí zabetonované normalizační vedení. To se přitom postupně zformovalo už v letech 1968 až 1971. V závěrečné fázi komunistického režimu u nás se Štěpán stal symbolem arogance a papalášství.

Jeho prvoligová politická kariéra skončila v listopadu 89 slavnou scénou, kdy byl v ČKD vypískán dělníky. Ještě před koncem roku byl zatčen a odsouzen za zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Po propuštění se znovu angažoval v komunistické straně, ze které byl však vyloučen a založil další ultralevicové politické subjekty, které však nezískaly větší společenský ohlas a volební úspěch. Štěpán zemřel v roce 2014.

Poslechněte si celý díl v audiozáznamu. 

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.