Freddie Mercury umírá na AIDS

3. prosinec 2021

Zpěvák, skladatel i textař rockové klasiky a frontman britské legendární skupiny Queen Freddie Mercury přiznal nákazu virem HIV 23. listopadu 1991, pouhý den před smrtí. 

Mercury se pravděpodobně nakazil začátkem 80. let a svou nemoc dlouho tajil. Tušil, jaká bulvární lavina by se spustila.

Rami Malek jako Freddie Mercury ve snímku Bohemian Rhapsody

Ve Spojených státech se AIDS objevovala od poloviny minulého století, vědci ho začali zkoumat až na začátku 80. let.

Epidemie HIV se šířila světem a infikovaní byli hlavně homosexuálové a i 30 let od zpěvákovy smrti vyvolává jeho příběh vlnu kontroverzí.

Dva fenomény bojovaly proti sobě – AIDS a Mercury. Přestože léky na tlumení HIV/AIDS se neustále zdokonalují, nemoc je stále pro vědce velkou výzvou. Mýty, které ji provázejí, se  ale už postupně vyvracejí. 

Poslechněte si celý díl v audiozáznamu s hudebním publicistou Josefem Melenem.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.