Meruňkové knedlíky jsou poklad české kuchyně
První psaný recept na ovocné knedlíky se u nás objevil v 17. století. Tehdy byly švestkové a smažené. Až poté se na talířích začaly objevovat vařené. Sypal se na ně mák nebo tvaroh, v různých krajích vládly různé chutě. Kdo na to měl, poléval je máslem nebo smetanou. Někde se jim říkalo obálky, jinde zase kulivále.
Letní lahůdku dodnes představují meruňkové knedlíky. Připravují se z kynutého, tvarohového, krupicového, žemlového, bramborového nebo odpalovaného těsta. Připravovat je můžete po celý rok, v létě z čerstvých plodů, v zimě z kompotovaného ovoce.
Kdo používá ne úplně zralé tvrdší plody, vkládá do meruňky kostku cukru. Profesionálové radí vařit knedlíky v páře. Doma si je můžete uvařit v utěrce nebo plátýnku nad vodní lázní, aby nebyly olepkané.
Klasická trojkombinace
Na trhu je k dostání pařáček s rukojetí, na kterém knedlíky v páře připravíte a díky kterému je z hrnce snadno vyndáte. Když knedlíky vaříte ve vodě, musí jí být dostatek. A hlavně dejte pozor, ať je nepřevaříte, jinak se srazí. Když je hotovo, knedlíky vyjmeme, na talíři propíchneme, aby vyšla pára, a posypeme.
Klasikou je nastrouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a zakápnout můžete rozpuštěným máslem. Knedlíky se sypou i mákem, ořechy, kokosem, mandlovými lupínky, hoblinkami čokolády nebo griliášem. My jsme k nim dostali navíc cosi ve dvou malých omáčnících: „Je to přepuštěné máslo a meruňková omáčka z kysané smetany, cukru a posekaných čerstvých meruněk,“ láká nás ke stolu kuchař Michal Pitek.
Knedlíky u sousedů
V Rakousku se meruňkové knedlíky připravují podobně jako u nás. V dobách Rakousko-Uherska české a moravské kuchařky cestovaly za prací do Vídně a spolu s rakouskými děvčaty se kulinárně ovlivňovaly.
V Rakousku dnes knedlíky sypou na másle osmaženou strouhankou, drcenými sušenkami nebo piškoty a zakápnou máslem. S meruňkovými knedlíky se můžete potkat i v Bavorsku. Pokud máte kamarády na vzdálenějším místě Evropy nebo světa, kterým byste chtěli knedlíky připravit, vezměte s sebou tvrdý tvaroh. Těžko byste ho na místě sháněli. Stejný problém budete mít s hrubou a polohrubou moukou.
Recept podle Čiriny
V knize Vaření s Čirinou píše známá kuchařka Irena Košíková o ovocných knedlících: „U nás dáváme přednost knedlíkům z tvarohového těsta se strouhankou. Tento recept jsem si přečetla před pětadvaceti lety v jednom starém prvorepublikovém sešitě Moravanky, kterých jsme našli na půdě v domečku po manželově babičce celou krabici. Opsala jsem z těch dámských listů řadu dobrých rad a také několik receptů, ale tenhle mě nadchl a od té doby jiné ovocné knedlíky nevařím. Strouhanka totiž těsto nakypří a zvláční, knedlíky jsou ‚jako z peří‘.
- 2 balíčky polotučného tvarohu (50 dkg)
- 2 vejce
- 15–20 dkg hrubé mouky (záleží na tom, jaký máte tvaroh)
- strouhanka ze 4 rohlíků
- 25 dkg tvrdého tvarohu
- 10–15 dkg másla
- moučkový cukr na posypání dle chuti
Postup
Z přísad uplácáme těsto (mělo by být středně tuhé, aby se s ním hezky pracovalo), balíme do něj ovoce a vytváříme menší knedlíky. Házíme je do vařící vody, kde je necháme jen krátce, dokud nevyplavou na povrch, podle velikosti knedlíků tak 5–8 minut.
Na talíři knedlíky propícháme, aby vyšla pára, posypeme cukrem a tvarohem a zakapeme máslem. Někdo si je máslem přímo zalévá.“
moučkový cukr na posypání dle chuti































