Do Ruska po stopách legionářů

26. srpen 2018

Před sto lety opanovali Českoslovenští legionáři transsibiřskou magistrálu. Co tam po nich zůstává dnes? Pátrat po tom budou redaktoři Českého rozhlasu. Reportáže a živé vstupy z Ruska zazní každý den od 27. srpna do 14. září na Českém rozhlasu Plus a Radiožurnálu.

Letošní červenec strávil na převážně evropské straně Ruska Tomáš Vlach. Navštívil Kazaň, Leninovo rodiště Uljanovsk a Bugulmu se stále živým odkazem působení Jaroslava Haška. Zavítal do gulagu v Permu a do někdejšího centra bolševiků Penzy. V Samaře hledal rozhlasový reportér důvody, proč tamní samospráva už několik let zdánlivě bojkotuje stavbu legionářského pomníku. Odskočil si i na asijskou část země, aby v Čitě vyzpovídal Taťánou Kovalevskou, jejíž dědeček působil jako legionář. Ne vždy se povídání neslo v příjemném duchu. „Ukazuje se, že jsou dodnes v lidové paměti některé špatné věci, které tam legionáři dělali,“ podotýká Vlach.

Otevírání zasutých témat a připomínání sto let starých událostí se neobešlo bez komplikací. „Překvapil mě zájem tajné policie, která za námi dokonce vtrhla do kanceláře ředitele muzea v Kunguru během rozhovoru,“ líčí Vlach. Někteří lidé měli strach ze schůzky s českým reportérem a báli se mluvit, jiní dostali ex post upozornění, že nemají právo cokoli ukazovat zahraničním novinářům.

Sibiřskou trasu legionářů od Jekatěrinburgu až po Vladivostok na přelomu srpna a září zmapují Martina Pouchlá, Ivan Studený a Alex Maximov. Svezou se transsibiřskou magistrálou i Krugobajkalkou, nahlédnou i do současného života Sibiřanů včetně Čechů, kteří si Sibiř vybrali za svůj domov. Neodpustí si ani návštěvu pivního baru U Švejka v Irkutsku, kde je podle Jaroslava Haška pojmenovaná ulice. „Zážitkem bude rekonstrukce bitvy o Nižnij Tagil, kterou organizuje tamní jednota Československé obce legionářské. Právě Československé obci legionářské patří velký dík za řadu zprostředkovaných kontaktů,“ uvádí Martina Pouchlá.

První objevy nabídla chystaná expedice už v období příprav. „Když jsem se o legionáře začal intenzivně zajímat, objevil jsem jednoho ve vlastním příbuzenstvu,“ svěřuje se dokumentarista Ivan Studený. Mezi materiály doslova vylovenými ze staré truhly je i unikátní lodní deník mapující den po dni návrat legionářů na lodi Logan z Vladivostoku. „Budeme v Rusku sbírat materiál pro rozhlasový dokument a téma zapomínání a znovuobjevování vlastní historie, které má najednou pro mě zcela osobní rovinu, bude v dokumentu důležitou linkou,“ dodává Studený.

Spustit audio

Více o tématu