Český rozhlas rozvíjí vizuální rádio v HbbTV, další IPTV streamy jsou ve fázi úvah

20. srpen 2019

Český rozhlas v současné době vysílá vizuální rádio v HbbTV jako součást stanic Radiožurnál a Radio Wave. Testovací IPTV streamy v O2TV již nejsou dostupné.

Veřejnoprávní médium přešlo nedávno na výrobu vizualizovaného rádia prostřednictvím HTML šablony, která na rozdíl od původního video streamu není kompatibilní pro distribuci v IPTV. 

Vizuální rádio ale dále pokračuje a jeho rozvoj se soustředí na platformu HbbTV, tedy takzvané hybridní televizní vysílání. Technologie je k dispozici širokému spektru publika prostřednictvím pozemního vysílání DVB-T a DVB-T2, v kabelové síti společnosti UPC Česká republika nebo na satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně. IPTV ve stávající verzi bohužel HbbTV nepodporuje. Český rozhlas v současné době vysílá vizuální rádio jako součást stanic Radiožurnál a Rádio Wave a připravuje jeho další rozvoj.

Kromě vizuálního rádia je v HbbTV k dispozici i audioarchiv pro všechny stanice v DVB-T distribucích: Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Radio Wave, Jazz, D-dur, Rádio Junior.

Český rozhlas se od aktivit na poli IPTV neodklání a dál řeší, jak co nejefektivněji multimediální obsah včetně vizualizovaného rádia do IPTV dostat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související