Zuzana Fried-Preissová: Na vlnách BBC a Svobodné Evropy

20. červenec 2019

Exilová novinářka líčí ve svých memoárech cestu do emigrace i do redakcí legendárních rozhlasových stanic.

Její cestu odstartoval odchod do emigrace v roce 1964, kdy dostala povolení vyjet z komunisty ovládané země do Londýna na dvoutýdenní jazykový kurz. Na cestu vyrazila rozhodnutá, že už se zpátky nevrátí.

Její začátky ve Velké Británii nebyly snadné. Dostala ale tip na konkurz do československé redakce BBC. I přes to, že nečekaně otěhotněla, se rozhodla příležitost využít. Uspěla a v roce 1966 nastoupila do centrály v Londýně.

Největší omyl prezidenta Havla? Měl zakázat komunistickou stranu, říká zpravodaj Hlasu Ameriky a Svobodné Evropy Jolyon Naegele

Jolyon Naegele mluvil o problémech české politiky

Na jméno Američana Jolyona Naegeleho si jistě vzpomenou lidé dříve narození. Byl totiž dlouholetým zpravodajem Hlasu Ameriky (Voice of America, VOA) nebo Rádia Svobodná Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL).

V tamní československé redakci se setkala s řadou osobností, ale narazila také spory mezi Čechy a Slováky. Sedmdesátá léta přinesla nástup nových kolegů, kteří emigrovali po sovětské okupaci v roce 1968 – například Benjamina Kurase, Petra Broda, nebo Egona Lánského. Speciálně ale vzpomíná na velkou osobnost exilové žurnalistiky Zdeňka Lederera.

V polovině 80. let vygradovaly její profesní problémy a kvůli sporům s nadřízenými rozhodla z BBC se odejít. Další pracovní zastávkou byl Mnichov a československá redakce Svobodné Evropy.

Tam vznikl její pseudonym Eva Rajecká a poznala skvělé spolupracovníky, jakými byli Rozina Jadrná, Jefim Fištejn, Karel Kryl, nebo Martin Štěpánek.

Desetidílnou četbu pro rozhlas připravil Petr Balajka. V režii Ivana Chrze čte Dana Černá. Závěrečné slovo bude patřit osobně Zuzaně Fried-Preissová.

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio