Zemanův postoj k BIS je dán jeho vstřícným vztahem k Rusku, tvrdí bývalý ministr vnitra Bublan

10. prosinec 2018

Prezident Miloš Zeman označil zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS), která varuje před působením ruských a čínských špionů v Česku, za plácání a její pracovníky za „čučkaře“. 

Prezident tvrdí, že v dokumentech zpravodajců nenašel za dobu, co je na Hradě, žádné důkazy o konkrétních ruských a čínských špionech, kteří by působili v Česku. Vedení BIS to odmítá, odhalili prý desítky zpravodajských důstojníků.

„Myslím, že prezident by na veřejnosti vůbec neměl takové soudy nebo hodnocení vyslovovat. On má tu možnost pozvat si představitele služeb a pokud má pochybnosti nebo otázky, může žádat vysvětlení,“ říká bývalý ministr vnitra František Bublan.

Jindřich Šídlo: Proč chce prezident zničit BIS

Jindřich Šídlo

Útok prezidenta Zemana na tajnou službu své vlastní země není žádným momentálním hnutím mysli starého, zjevně stále zahořklejšího muže.

Prezident dlouhodobě odmítá jmenovat ředitele BIS Michala Koudelku generálem a během kauzy novičok se odvolával na zprávu Vojenského zpravodajství. Tvrdil, že se na našem území vyráběl stejný jed, kterým byl otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal. Podle zprávy BIS šlo ale o jinou látku s podobným názvem.

„Je to jeho příliš vstřícným vztahem k Rusku. Nebo možná, že je to vůle jeho poradců a lidí v okolí, kteří mají na Rusko například obchodní vazby. Z toho to všechno pramení,“ tvrdí Bublan.

Připomíná, že Koudelka se během svého působení v BIS zaměřoval na činnost cizích zpravodajských služeb v ČR, a z toho prý může pramenit nedůvěra, nebo dokonce nevůle k tomu, aby takový člověk řídil BIS.

BIS není FBI

Bublan vysvětluje, že úkolem BIS je dodávat informace, nemá ale výkonnou pravomoc. Pokud odhalí zahraničního agenta, nemůže ho jen tak zatknout a vyhostit. „Pokud je to diplomat, řeší se problém přes ministerstvo zahraničí. To se bežně děje a prezident to moc dobře ví,“ podotýká s tím, že trestné činy musí BIS řešit ve spolupráci s policií.

BIS není žádná FBI, která by někoho chytala, zatýkala a vyšetřovala.
František Bublan

„Každá tajná služba potřebuje podporu politiků a ústavních činitelů. Jakékoli zpochybnění její práce má neblahý vliv na činnost uvnitř služby. I na mezinárodní spolupráci. Služby spřátelených zemí pak totiž mohou mít pochybnosti, a dokonce omezit spolupráci,“ upozorňuje zároveň někdejší šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (civilní rozvědka).

V případě prezidenta Zemana se ale Bublan nedomnívá, že by jeho slova mohla mít takové dopady. „V západních zemích je vnímán jako člověk napojený na Rusko a Čínu, jako by tam měl nějaké své zájmy. Takže to hodnocení určitě nebude takové, spíš naopak,“ dodává.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.