Vyrostli v komunistických rodinách, sami ochotně sloužili režimu. Jsou dosud nebezpeční pro demokracii?

22. červen 2024

Druhý díl nepravidelného cyklu Století příběhů věnují Adam Drda a Mikuláš Kroupa ideovým spolupracovníkům komunistických tajných služeb, důstojníkům Státní bezpečnosti (StB) a členům tzv. nomenklatury.

Zaměřili se – kromě jiných – i na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který se už víc než deset let soudí – a tvrdí, že ho úřady neoprávněně registrovaly jako agenta StB.

Prohrál u civilních soudů a letos v únoru zamítl jeho stížnost i slovenský ústavní soud. Autoři se ptají: Jsou lidé, kteří ochotně sloužili komunistickému režimu, stále nebezpeční pro demokracii?

Století příběhů – speciál Paměti národa a Českého rozhlasu Plus

Nepravidelnou podcastovou sérii Století příběhů vysíláme pětkrát do roka. Připravují ji Adam Drda a Mikuláš Kroupa, které posluchači znají jako autory „paměťového cyklu“ Příběhy 20. století. Podcast není zaměřen na jeden lidský osud, je vždy věnován nějakému historickému tématu či fenoménu, který poznamenal mnoho životů. Redakce Paměti národa pracuje díky drobným pravidelným příspěvkům členů Klubu přátel Paměti národa. Připojte se i Vy. Podrobnosti najdete zde. Děkujeme.

V prvním díle Století příběhů mluví autoři o lidech, které StB zlomila ke spolupráci. Většinou zneužila jejich strach o sebe a blízké, jako třeba v případě agenta Petra (nepřál si zveřejnit své příjmení), nebo historika Václava Štěpána, který si musel vybrat mezi konfidentstvím a vězením.

Čtěte také

Tento druhý díl patří těm, kteří s totalitním režimem a jeho tajnou policií spolupracovali z přesvědčení. Nebylo je potřeba vydírat, protože více či méně ochotně souhlasili.

Vyrůstali v komunistických rodinách a od dětství byli vedeni k loajalitě. V jejich světě bývala spolupráce s vojenskými či policejními tajnými službami nejen přijatelná, ale často samozřejmá a žádoucí pro kariéru.

Prezident Pavel vs. předseda ANO Babiš

Podcast Století příběhů se dotýká i důležitých postav současného politického života. Prezident Petr Pavel byl před listopadem 1989 nejen vojákem z povolání, ale také členem a funkcionářem KSČ, také se připravoval na dráhu vojenského rozvědčíka.

Čtěte také

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Babiš byl rovněž za tzv. normalizace straník, podle archivní dokumentace spolupracoval několik let s StB, a to pod krycím jménem Bureš.

Oba vyrostli v prorežimních komunistických rodinách a usilovali o kariéru, ve které nedělali jen nějaké formální ústupky, ale patřili k lidem, kteří komunistický režim tvořili, byť každý v jiné oblasti.

Petr Pavel stoupal v armádní hierarchii a navazoval na svého otce, plukovníka Josefa Pavla (od roku 1964 působil jako agent vojenské kontrarozvědky).

Také Andrej Babiš kráčel ve šlépějích svého otce: vystudoval ekonomii, vstoupil do KSČ a pracoval v podniku zahraničního obchodu. Oba – Pavel i Babiš – hned po revoluci z KSČ odešli.

Čtěte také

Rozdíl mezi současným Petrem Pavlem a Andrejem Babišem je nasnadě: „I když necháme stranou míru politického populismu, je zjevné, že Petr Pavel jako politik ctí psaná i nepsaná demokratická pravidla. Zatímco Andrej Babiš koncentroval v minulých letech tak obrovskou ekonomickou, mediální a politickou moc, že to žádná demokracie nemůže bez úhony přežít a jiní politici tomu mohou jen velice obtížně konkurovat,“ shodují se Mikuláš Kroupa a Adam Drda.  

V podcastu, ve kterém zazní i názory badatele Radka Schovánka z ÚSTRu, autoři podrobněji rozebírají především příběh Andreje Babiše – a věnují se také kariéře důstojníka StB Jaromíra Ulče (1950 až 2016). Petru Pavlovi a významu Československé lidové armády v komunistickém režimu bude patřit některý z příštích dílů Století příběhů.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio

Související