Se zvyšujícími se průměrnými teplotami přibývá sebevražd, ukazuje studie

28. červenec 2018

Vědci varují, že dopad klimatické změny na počet sebevražd může být stejně velký jako v případě ekonomické recese.

Tématem se zabývá článek britského deníku Guardian.

Souvislost mezi duševním zdravím a globálním oteplováním se ještě příliš nezkoumala. Nová studie, která analyzovala souvislost stoupajících teplot a počtu sebevražd v USA a Mexiku, ukázala, že míra sebevražd se po nárůstu průměrných měsíčních teplot o jeden stupeň Celsia zvýšila o 0,7 % v Americe a o celá dvě procenta v Mexiku.

Stres v práci je pátou nejčastější příčinou smrti. Doplácí na něj zaměstnavatelé i ekonomika

03776300_0.jpeg

Dnešní pracoviště může zaměstnancům způsobovat značnou úroveň stresu. Americký ekonomický teoretik a autor knihy Zemřít kvůli výplatě Jeffrey Pfeffer v komentáři na stránkách britské stanice BBC tvrdí, že zaměstnavatelům taková praxe neprospívá. A varuje vlády, aby nezavíraly oči před nastávající zdravotní krizí.

Výzkum bral v úvahu roční dobu, úroveň chudoby, a dokonce i sebevraždy celebrit, které také můžou lidi ovlivnit, aby si vzali život. Vědci došli k závěru, že teplejší počasí znamená víc sebevražd bez ohledu na hmotné podmínky i na obvyklé klima v oblasti.

„Zjistit, jestli míra sebevražednosti souvisí s klimatickými podmínkami, je důležité, protože sebevraždy samy o sobě způsobují víc úmrtí než všechny formy násilí dohromady,“ vysvětluje profesor Marshall Burke ze Stanfordovy univerzity. Dodává, že sebevraždy patří celosvětově mezi 15 hlavních příčin úmrtí vůbec.

Deprese na síti

„Dokonce i malá změna sebevražednosti, způsobená změnou klimatu, může mít velký vliv. Hlavně ve vyspělých zemích, kde je sebevražd už teď hodně,“ uvádějí výzkumníci.

Erupce na Slunci konkrétně ovlivňují lidské chování, potvrdili brněnští vědci

02796204.jpeg

Erupce na Slunci mají negativní vliv na lidská rozhodování. Potvrdila to studie Vysokého učení technického v Brně. Můžou za to změny magnetického pole způsobené dopadem částic, které se při erupci na Slunci uvolňují. Experimentu na pomezí psychologie, ekonomie i elektrotechniky se zúčastnilo 60 studentů Univerzity obrany.

Tento druh studie nemůže dokázat, že mezi nárůstem teplot a zvyšujícím se počtem sebevražd je příčinná souvislost. Výsledky ale jsou „pozoruhodně konzistentní“ pro různá období a hodně různých míst, potvrzují vědci. Podobná studie se nedávno prováděla i v Indii a výsledky také nebyly povzbudivé.

Další nepřímým důkazem je výzkum používání depresivních slov na sociální síti Twitter, který dokázal, že uživatelé jich používají víc vždy, když je větší vedro. „I to naznačuje, že se během teplejších období cítíme z hlediska duševního zdraví hůř,“ tvrdí výzkumníci. Jedno z možných vysvětlení je, že když se tělo v horkém počasí ochladí, změní se režim proudění krve do mozku.

Pokud se současné uhlíkové emise nesníží, vědci odhadují, že počet sebevražd by se mohl v USA a Kanadě do roku 2050 zvýšit až o 40 tisíc. Jiné výzkumy už dokázaly, že rostoucí teploty zvyšují výskyt násilí mezi lidmi, uzavírá Guardian.

autor: mit
Spustit audio

Související