Peter Pomerantsev: Nic není pravda a všechno je možné. Surreálné srdce nového Ruska

29. září 2019

Jak se v ruských médiích vyrábí alternativní realita? Nejen o tom píše Peter Pomerantsev ve své knize, ve které čerpá z desetiletí působení v ruském zábavním průmyslu.

Velkou výhodou knihy Petera Pomerantseva je, že své téma putinovského Ruska zachycuje zevnitř, z přímé zkušenosti. Autor strávil jedno desetiletí v Rusku jako producent a režisér v zábavním televizním kanálu.

Poznal zblízka ruská média, novináře a mechanismy, jimiž lze 24 hodin denně ohýbat realitu ve prospěch autoritářského systému, nebo západní experty, kteří se neúspěšně snažili implementovat demokratickou kulturu do ruského prostředí.

Ve své knize, kterou přeložil Martin Weiss, líčí ruskou realitu jako spektákl, surreální dílo zobrazující zkorumpované policisty, soudce a úředníky, bývalé gangstery – dnes poslance a umělce, oligarchy, jejichž majetek ve skutečnosti vlastní Kreml.

Hlavní město ztrácí svůj intimní rozměr pod náporem peněz a popisuje i náboženské a nacionalistické sekty, jejichž mystické třeštění neslouží opět ničemu jinému než záměrům Kremlu.

Pod živým a vtipným Pomerantsevovým jazykem se přitom ozývá temný tón obav o křehkou rovnováhu Západu, který je tímto podivným světem nenápadně kolonizován.

Desetidílnou četbu připravil Viktor Bezdíček, dramaturgie Alena Blažejovská. V režii Lukáše Kopeckého účinkuje Aleš Slanina. Český rozhlas Plus vysílá četbu v premiéře.

autor: Viktor Bezdíček
Spustit audio