Kysela: Je otázka, jak dlouho vydrží spojenectví „dvou věží“ Zemana a Babiše

28. leden 2018

Prezidentem republiky zůstává Miloš Zeman. Ve druhé volbě ho zvolilo více než 2 850 000 voličů. Jeho vyzyvatel, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, získal o zhruba 150 000 hlasů méně. Co rozhodlo volby a jaká je první povolební analýza?

Pozvaní odborníci se shodují, že volby rozhodoval hlavně strach, migrace, debaty a hledání jistoty v minulosti. Ústavní právník Jan Kysela, se domnívá, že se síla mandátu staronového prezidenta nedá poměřovat větším množstvím hlasů než před pěti lety. Mohla by být i menší, protože rozdíl mezi kandidáty nebyl tak velký – záleží na tom, jak s tím bude Miloš Zeman chtít pracovat. Vztah prezidenta a premiéra se podle něho z hlediska ústavních pravomocí nepromění, ale jiná věc je osobní nebo politický vztah.

„Relativně dlouhodobě tu funguje něco na způsob spojenectví dvou věží, odkážeme-li na Tolkiena, a jde o to, jak dlouho vydrží. Je evidentní, že Miloš Zeman asi potřeboval podporu Andreje Babiše ve volbách, a jde o to, jestli ji bude potřebovat i nadále,“ dodává. Podívejte se na celý speciál na videu:

autor: jpr
Spustit audio