Kus těžké techniky a 10 tisíc nábojů denně. Ukrajině dokážeme dodávat i dalších 500 dní, věří Pojar

10. červenec 2023

Ukrajina podle amerického prezidenta Joea Bidena zatím nemůže dostat pozvánku do NATO. Stanovisko je v souladu s dlouhodobou politikou Aliance, která nepřijímá země ve válce, členství ale přesto zůstává cílem kyjevské vlády. O české podpoře Volodymyra Zelenského během návštěvy v Praze ujistil i prezident Petr Pavel.

Ukrajinský prezident přiletěl zapůjčeným českým vládním letadlem, protože ukrajinské se nacházelo v servisu, a cestoval s ním na další dvě zastávky na Slovensku a v Turecku.

Čtěte také

„Byli jsme požádáni, jestli bychom ho ještě nezapůjčili, což jsme rádi udělali. A další zastávka byla na Slovensku, takže s dvojnásobnou chutí. Není to věc národního zájmu, ale když uděláte takové gesto, druhá strana si to pamatuje a myslím, že se nám to v dobrém vrátí,“ míní zmocněnec pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Už na palubě letadla i během návštěvy se prý jednalo nejen o další vojenské pomoci, ale i o budoucí obnově Ukrajiny a zapojení českých firem. „Kdo začne pracovat teď, má daleko větší šance, že bude úspěšný v budoucnosti, a to v budoucnosti snad ne až tak vzdálené,“ poznamenává s tím, že česká delegace o tom nyní jedná na Ukrajině.

Pojar věří, že návštěva ukrajinského prezidenta bude v Česku hodnocena kladně. „Je dobře, že proběhla v klidu a bez problémů. Ohlasy, které jsem dostal, byly spíše kladné. Dostal jsem i rozhořčené maily, ale to k tomu patří,“ konstatuje.

Dodávky budou pokračovat

Návštěva ukrajinského prezidenta znovu rozvířila některé konspirace, třeba o tom, že Zelenskyj nosí na tričku nacistické symboly. Podle Pojara je k podobným věcem třeba přistupovat s chladnou hlavou, přičemž česká společnost prý není víc náchylnější věřit konspiracím než jiné.

Čtěte také

„Je to fenomén doby, ale konspirační teorie existovaly i před 100 lety. Technologie byly jiné, ale šířily se. Ruskému narativu tu silně věří asi desetina obyvatelstva a dalších deset procent je k tomu náchylných. Já myslím, že to je konstanta naší společnosti bez ohledu na to, jestli jsme žili v demokracii nebo nacistické či komunistické totalitě,“ míní.

Česko podle Pojara stále může Ukrajině dodávat další zbraně ze svých skladů a s tím, jak bude armáda modernizovat svou výzbroj. Dále také bude pokračovat koordinace dodávek s dalšími zeměmi:

„Za těch 500 dní od začátku války každý den odjelo aspoň jedno dělo, tank nebo raketomet, zkrátka kus těžké techniky. A denně přes nás šlo deset tisíc středně a velkorážných nábojů. Pokud jsme to dokázali dosud, není pochyb, že to dokážeme dalších 500 dní, když bude třeba,“ zdůrazňuje.

Kremelské lži

Pojar považuje za správné, že Spojené státy dodají Ukrajině kazetovou munici, která je řadou zemí zakázána kvůli ohrožení civilistů. „Rusové ji používají a není absolutně jediný důvod ji neposkytnout, aby se Ukrajinci mohli bránit. Když by chtěli být humánnější, tak by se také nemuseli bránit. Vzdali by se a působili by velmi humánně, ale byli by okupovaní a spousta Ukrajinců by byla povražděna,“ podotýká.

Čtěte také

„Nejsem zastáncem toho, že se mají zakazovat určité typy zbraní, pokud nedojde k celosvětovému zákazu. Je hrubou chybou, když se jich západní svět vzdává, protože tím jen snižujeme manévrovací prostor a druhá strana, tedy agresor, to velmi dobře ví a využívá ve svůj prospěch,“ upozorňuje.

Českým vládním speciálem se spolu s ukrajinským prezidentem z Turecka vrátili i ukrajinští velitelé, kteří loni bránili ocelárny Azovstal v Mariupolu. Kreml kritizuje údajné porušení dohody, podle níž měli do konce války zůstat v Turecku, oni už dali najevo, že se chtějí zapojit do bojů.

„Kremlu nevěřím ani slovo, protože Kreml lže 100 let a dalších 100 let lhát bude. Dohoda byla mezi Tureckem a Ukrajinou, a pokud se na tom tyto státy dohodly, tak je to správně. Mají výsostné právo vrátit se domů a bránit ukrajinskou nezávislost, pokud chtějí,“ uzavírá Pojar.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související