Petr Pavel: Válka se nevede jen ve fyzickém světě, velká část probíhá i v myslích

22. červen 2023

Mezinárodní konferenci Média a Ukrajina zahájil svým projevem prezident České republiky Petr Pavel. Připomněl v něm význam svobody slova, která je podle něj v různých koutech světa omezována. „Tato témata jsou pro mě velice blízká a zároveň důležitá,“ přiznává.

„V únoru jsme si připomněli pět let od vraždy novináře Jána Kuciaka,“ říká prezident. Je to podle něj jeden z příkladů potlačování svobody projevu, která tvoří pilíř demokracie.

Čtěte také

„Putin ruskému národu prostřednictvím propagandy vštěpoval roli oběti,“ popisuje situaci v Rusku a varuje před hrozbou informační války. „Válka na Ukrajině nezačala minulý rok, začala už dávno. Byla to totiž válka informací,“ vysvětluje. Vladimir Putin podle něj použil válku informací na dehonestování Ukrajiny jako státu, který patří k Rusku a nemá právo být samostatný.

Zdroje informací jsou podle prezidenta Petra Pavla prvním válečným cílem v jakémkoliv konfliktu. „Pokud z provozu vyřadí televizi, rozhlas a internetový signál, stanou se lidé závislí pouze na tom, kdo okupuje dané území,“ popisuje informační závislost naší společnosti.

Čtěte také

„Dostáváme se do konfliktu s dezinformacemi,“ varuje prezident. Je podle něj tak složité rozlišovat mezi lží a realitou.

„Pomáhají nám rozlišit reálný obraz od toho smyšleného,“ vyzdvihuje prezident Petr Pavel roli objektivních novinářů. Připomíná katastrofu po protržení Kachovské přehrady, jejíž hrůzy byly zprostředkované prostřednictvím zahraničních zpravodajů. „Pro naší další orientaci je takový obrázek velice důležitý,“ vysvětluje.

„Máme-li uspět, nesmíme zapomenout na ten nejdůležitější faktor, musíme udržet porozumění a smysl pro solidaritu u vlastních občanů,“ popisuje důležitost kvalitního zpravodajství Petr Pavel.

Poslechněte si celý projev a rozhovor s prezidentem Petrem Pavlem v audiozáznamu.

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.