„Kuchyňská“ chemie může pomoct výrobcům chytrých hodinek. Účinnost senzorů zlepší páry octa

7. září 2024

Senzory ultrafialového světla jsou mnohem účinnější, když je na čtvrt hodiny vystavíme parám z octa. Výrazně v nich zlepšuje vodivost. Objev australských vědců může způsobit průlom v elektronice.

Mnohé nanomateriály vytvářejí elektrický proud, když na ně posvítíme. Na tomto principu fungují třeba diody. Díky parám z octa se zlepšily vlastnosti použitého materiálu. „Je to zásadní objev,“ vyzdvihuje nanochemik Petr Cígler.

Doteď se přitom do senzorů dávaly drahé kovy dovezené z Číny. Australští vědci ovšem použili široce dostupný a zdravotně nezávadný oxid zinečnatý, který vystavili právě výparům octa.

„Tento moderní materiál donedávna nebyl využitý,“ upozorňuje biochemik Jan Konvalinka. Oxid zinečnatý naši civilizaci přitom provází už tisíciletí.

„Používá se v medicíně, do krémů proti akné nebo jako zinková běloba,“ vyjmenovává Cígler. Upozorňuje, že i v půdě jsou velké zásoby zinku.

„Jednoduché přístupy a velmi jednoduchá až kuchyňská chemie může dramaticky pomoci řešit sofistikovaných problémů,“ dodává Konvalinka.

Biochemik Jan Konvalinka, výtvarnice a spisovatelka Markéta Baňková, nanochemik Petr Cígler a moderátorka Martina Mašková

Proč se může vývojářům chytrých hodinek hodit ocet? Mohl život vzniknout mezi kapkami deště? Na jakém principu funguje morfin? Debatují chemici Jan Konvalinka a Petr Cígler, spoluúčinkuje spisovatelka a výtvarnice Markéta Baňková. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Související