Iva Pekárková: Když čeští lékaři vraždí nigerijské diplomaty

19. únor 2019

19. únor je den smutného výročí, na které si málokdo vzpomene. V ten den v roce 2003 zastřelil dvaasedmdesátiletý lékař Jiří Pasovský nigerijského konzula v Praze legálně drženou zbraní.

Zjistila jsem, že o okolnostech téhle vraždy v Česku skoro nikdo nic neví. Proslýchají se všemožné zvěsti – slyšela jsem, mimo jiné, i velmi „zasvěcené“ výklady na téma, že konzul Pasovského napadl, a ten ho zabil v sebeobraně.

Iva Pekárková: Fungl nové módní trendy z Londýna

Hackney, žlutá vesta značky Hermés

Můj přítel K. pracuje pro londýnskou nadzemku, a tak jako všichni zaměstnanci musí i on nosit uniformu. Nemá z toho radost – hlavně proto, že v ní musí každý den cestovat do práce a zase z práce domů.

Myslím, že je načase lidem připomenout, co se vlastně stalo.

Michael Lekkara Wayi byl drobný, hodně tmavý, věčně usměvavý chlapík, kterého slušní Nigerijci v Česku milovali a ti méně slušní ho nenáviděli, protože odmítal kupčit s pasy a přestupovat zákon jakýmkoli jiným způsobem.

Wayi se stal obětí vlastní laskavosti. Pasovský se totiž, tak jako řada jiných důchodců, několik let předtím nechal nachytat na vidinu snadno získaného mamonu a naposílal spoustu peněz do Nigérie, snad v domnění, že si kupuje tamější naftařský koncern.

Ten ovšem existoval jen v podobě hlavičkového papíru a e-mailu na yahoo.com. Když se mu celá situace začala nelíbit, šel na nigerijské velvyslanectví a stěžoval si Wayimu.

Mstil se za to, že ho podvedli

Iva Pekárková: Nepřipravena na brexit!

Brexit

Do pátku 29. března 2019, osudného dne, kdy Británie, po skoro třech letech a velkém váhání, nakonec zřejmě přece jen vystoupí z Evropské unie, zbývají necelé dva měsíce.

Ten hned pochopil, co se stalo: Pasovský platil podvodníkům. Odeslal sice veškeré „materiály“ k přešetření do Abuji, ale nedělal si velké naděje, že by snad nigerijská policie podvodníky chytila.

Veškeré „doklady o vlastnictví“ představoval jeden moc pěkný dopis v angličtině na hlavičkovém papíře (ale s gramatickými chybami) a mnoho potvrzení od Western Union, přes kterou Pasovský posílal peníze.

Wayi, který sám úzkostlivě dodržoval zákony, se za nigerijské podvodníky styděl, ale se vzniklou situací nemohl mnoho udělat. A tak se aspoň snažil Pasovského potěšit, vařil mu kafe a povídal si s ním. Pasovský Wayiho na nigerijské ambasádě navštívil nejméně pětkrát a nikoho nenapadlo ho u vchodu šacovat.

Iva Pekárková: Jak se stát dobrou kuchařkou

Pečeně, jídlo, strava, maso

Jako dítě jsem neměla šanci se naučit pořádně po česku vařit. V naší domácnosti vařila babička a ta byla dost příšerná kuchařka.

A tak se mu bez potíží podařilo donést si tam bouchačku.

Už se asi nikdy nedozvíme, co se dělo v hlavě seniora, kterého nigerijští podvodníci okradli o peníze. Snad byl přesvědčený, že jsou všichni Nigerijci podvodníci, včetně Wayiho. Snad cítil potřebu se mstít. Zastřelil Wayiho a postřelil jeho sekretáře. A pak si spokojeně sedl na židli a čekal, až přijede policie, hluboce přesvědčen, že udělal dobrou věc.

Pasovský byl po delších tahanicích odsouzen na pět let, ale do vězení nikdy nešel. Sehnal si potvrzení, že nemůže, je prý nemocný.

Iva Pekárková

A v českých médiích se dlouho psalo o tom, že se všichni Češi musí vyvarovat nigerijských podvodníků. O tom, že se nigerijští diplomaté musí vyvarovat ozbrojených českých důchodců, nenapsal nikdo.

A, mimochodem, zavražděný konzul se jmenoval Michael Lekkara Wayi, česká média jeho jméno uváděla nesprávně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.