Itálie má zřejmě blízko k nové vládě. Teď se ale prezident musí zachovat ústavně, říká publicistka Lunardi

14. květen 2018 12:50

Ještě před pár dny to vypadalo na předčasné volby, teď je na stole nová vládní koalice protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a protiimigrační Ligy.

„Pomalu, pomalu,“ říká publicistka a spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Vědunka Lunardi. „Jméno předsedy nové vlády je zatím záhadou. Taky je pořád možné, že se Italové ještě budou muset vrátit k volebním urnám,“ dodává. Teď je totiž na tahu prezident...

Prezident Sergio Mattarella překračuje rámec své ústavní role a chce sám rozhodovat o jménech a prioritách nového kabinetu. Podle pozorovatelů by taky klidně mohl chtít vlastního premiéra. Je to velmi napjatá situace.
Vědunka Lunardi

Itálie v EU zůstane

Hnutí pěti hvězd i Liga, kterou asi znáte pod starším názvem Liga severu, se před volbami hodně drsně pouštěly do Evropské unie. „Navíc, jejich kampaně byly protichůdné, ale teď se jejich ideje začínají přibližovat. Teď už nechtějí vystoupit z EU nebo eurozóny. K Evropě ale chtějí být kritičtí, protože Itálie stále víc do EU platí, než z ní sama dostává,“ říká publicistka.  

Italské volby proběhly 4. března 2018. Vyhrála středopravicová koalice protiimigrační Ligy s Berlusconiho stranou Vzhůru, nemají ale parlamentní většinu. Jako druhé skončilo Hnutí pěti hvězd (M5S) a třetí Demokratická strana (PD), která stála v čele posledních tří vlád.

Migrace

Velký problém, který musí brzy řešit, je migrace. Liga požaduje výraznou kontrolu migrace a příspěvek od EU na návrat nelegálních uprchlíků do země původu. Hnutí pěti hvězd má ale zatím problém s dalším návrhem Ligy, která požaduje uznání práva hájit vlastní dům před zloději i s užitím zbraně. Hnutí s tak radikálním opatřením ale váhá. Nějaké hromadné vyhošťování, jak o tom obě strany mluvily před volbami, už zdá se nehrozí.  

Logo

M5S chce jistou formu podpory pro nezaměstnané, a to až 700 eur měsíčně. Liga trvá na výrazném snížení daní. Shoda je na změně poslední verze důchodové reformy, která „masakruje“ nejslabší vrstvy obyvatelstva. „To všechno by stálo nejméně 45 miliard eur, ale takové peníze v rozpočtu nejsou. To je jedna z věcí, která Evropu znepokojuje,“ dodává.

Obě strany ale berou svou účast ve vládě opravdu vážně. Snaží se dohodnout, ale víc budeme vědět asi až v úterý.
Vědunka Lunardi

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.