Islámský stát zůstává v Iráku neporažen a jeho útoky opět sílí

8. prosinec 2018

Útoky takzvaného Islámského státu v irácké provincii Kirkúk se v posledním roce více než zdvojnásobily, protože irácká vláda neřeší rizikové faktory, které přispívají k nestabilitě. Konstatuje to americké Středisko pro strategická a mezinárodní studia ve své nové zprávě, kterou cituje kurdský server Rudaw.

Podle amerických údajů letos násilnosti v provinciích Kirkúk a Saladdín dosahují rekordní výše. Dalšími faktory, které ke zhoršené situaci přispívají, jsou nákladná rekonstrukce, korupce, hospodářská stagnace a sporná území po celém Iráku, kde nikdo nevládne.

Ta jsou problematická kvůli sporům mezi iráckými vojáky a bezpečnostními silami regionální vlády iráckého Kurdistánu, takzvanými pešmergy.

Analytická zpráva konstatuje, že samozvaný Islámský stát v Iráku se podobně jako místní Al-Káida snaží řešit problémy místních obyvatel a využívá bezvládí k přepadům, únosům za výkupné, cíleným atentátům a pumovým útokům. Sporná území jsou oblasti, o které se pře Bagdád s kurdským Arbílem.

Zdánlivá porážka

Report také zdůrazňuje, že i když Islámský stát dnes ovládá už jen malé části Iráku, prováděl letos v průměru 75 útoků měsíčně a v provincii Kirkúk se jejich počet oproti loňsku zdvojnásobil. Pešmergové se loni v říjnu ze všech sporných území stáhli. Nařídil jim to tehdejší irácký prezident Hajdar Abádí, jenž z oblastí odvolal i iráckou armádu, milice a polovojenské skupiny podporované Íránem.

Samozvaný Islámský stát využívá chaosu k nové kampani v Iráku a Sýrii

Západní část iráckého mosulu po týdnech těžkých bojů

Koaliční síly donedávna bojující proti takzvanému Islámskému státu stále častěji rozdělují sektářské konflikty. Bojovníci samozvaného chalífátu tím dostali čas přeskupit síly a opět útočit na územích Iráku a Sýrie, odkud už byli vyhnáni. „Teroristická organizace od října páchá denně atentáty a útoky,“ napsal deník The Times. Mimo jiné se džihádisté opět uchytili v severozápadní Sýrii, odkud opět vedou kampaň proti režimu Bašára Asada, ačkoli před dvěma lety je spojenci z této enklávy vytlačili.

Abádí loni v prosinci prohlásil, že takzvaný Islámský stát byl v Iráku definitivně poražen. Citovaná americká zpráva však tvrdí, že to není pravda. Podle odhadů má prý skupina v Iráku a Sýrii stále až 30 tisíc ozbrojenců, z toho zhruba polovinu v Iráku. Je sice pravda, že přišla o 99 % území, jež kdysi ovládala, ale změna strategie jí umožňuje provádět v Iráku zmíněných 75 útoků měsíčně – oproti šedesáti v roce 2016.

Například letos v říjnu Islámský stát podnikl 394 útoků na vládní bezpečnostní složky, zatímco před rokem jich bylo 363 a v roce 2016 jen 115. V současnosti je alespoň méně civilních obětí – letos 272, zatímco vloni jich bylo 635 a o rok dříve 473.

Zpráva amerického Střediska pro strategická a mezinárodní studia zhoršenou situaci přičítá stažení kurdských pešmergů po referendu o nezávislosti Kurdistánu na Iráku, které vyvolalo roztržku s vládou v Bagdádu. V Kurdistánu dodnes zůstává milion a čtvrt Iráčanů, kteří kvůli válce s Islámským státem přišli o domov, a mnozí pocházejí ze sporných území, připomíná kurdský server Rudaw.

Spustit audio

Související