Džihádisté v syrském Idlibu islamizují základní školy

2. prosinec 2018

Některá média už v minulosti varovala, že islamističtí povstalci v Idlibu na severozápadě Sýrie využívají klidu zbraní k čistkám svých odpůrců v provincii. Asijský zpravodajský server Asia Times se rozepisuje o další „nové frontě“, na které se tamější islamisté pustili do boje – totiž ve školních třídách.

Díky dohodě Ruska s Tureckem vznikla v oblasti nárazníková zóna, která je dočasně chráněna před jakýmikoli útoky. Islamističtí ozbrojenci se tak ale mohli v klidu zaměřit na základní školy, které jsou jim trnem v oku.

Válka v Sýrii rozhodně neskončila. Ta nejhorší bitva teprve přijde v provincii Idlib, varuje novinář Szántó

Novinář a bývalý zahraniční zpravodaj České televize na Blízkém východě Jakub Szántó

Organizace Islámský stát (IS) je v Sýrii podle americké vlády na pokraji definitivní vojenské porážky. Jiné povstalecké skupiny drží poslední větší baštu, kterou je město Idlib a jeho okolí. Jak je to ve skutečnosti? Otázka pro novináře a zahraničního zpravodaje České televize na Blízkém východě Jakuba Szántó.

Rodiče a učitelé, s nimiž korespondent serveru hovořil, varovali, že chlapci a dívky jsou stále častěji rozdělováni do samostatných tříd. Dosud se přitom učili společně bez rozdílu pohlaví. Teď ale islamisté usilují i o to, aby učitelé nevyučovali dívky a učitelky chlapce.

Jedna z citovaných matek uvedla, že holčičky jsou po dokončení třetí třídy izolovány od chlapců a musejí si oblékat muslimskou abáju, tradiční šat, který ženám sahá až pod kotníky a zahaluje jim vlasy i tvář kromě očí, jak vyžaduje islámské právo šaríja.

U vchodu do školy pak dennodenně hlídkují ženy přidružené k takzvaným Strážcům náboženství a kontrolují, jestli jsou dívky správně oblečené. Všechny, které na sobě abáju nemají, se musejí vrátit domů a převléknout se.

Podle citované matky jsou tyto zvyklosti pro tak malé děti velmi traumatické, ale rodiče se bojí proti nařízení něco namítnout ze strachu, že budou uneseni nebo zatčeni. Děti se prý svých rodičů ptají, proč si mohou sestry a bratři doma hrát společně, ale ve škole je od sebe oddělují. A matky a otcové pro ně nemají odpověď. 

Nadvláda cizinců

Takzvaní Strážci náboženství vznikli až letos v únoru. Jejich členové jsou ozbrojenci z tvrdého náboženského jádra, kteří odmítli výzvu nejsilnější ozbrojené skupiny v Idlibu Haját Tahrír aš-Šám, aby odešli z Al-Káidy. Je to odštěpenecká skupina více než 1 500 mužů, většinou zahraničních bojovníků z Asie, kteří se odmítají podrobit jak Turecku, tak Rusku či Íránu.

Džihádisté z Asie našli útočiště v syrském Idlíbu. Domů se vrátit nemůžou

Členové Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie) ve městě Maarrat al-Numan

V syrské provincii Idlib, kde režim tamějšího prezidenta Bašára Asada a jeho spojenci Rusko a Írán chystají ofenzivu a už několik dní ji ostřelují, žije i množství zahraničních džihádistů z Číny, Čečenska a dalších zemí.

Strážci náboženství však se skupinou, od nížse odštěpili, sdílejí puritánskou ideologii a společně také ovládají město Idlib a řadu okolních vesnic. A přestože panuje zoufalý nedostatek učitelů, nutí muže, aby neučili dívky, a učitelky, aby neučily chlapce. Výsledkem je, že žáci nemají některé předměty.

Řada rodičů kvůli sílícímu tlaku fundamentalistů raději přestala své děti do škol posílat, protože se bojí, že jim tam vymyjí mozek a děti nakonec vstoupí do nějaké islamistické organizace. Už teď někteří malí chlapci vzhlížejí k ozbrojencům a tvrdí, že až budou velcí, budou jako oni.

Podle OSN žijí v Idlibu asi tři miliony lidí, z toho polovina těch, kdo přišli o domov v jiných částech Sýrie. V Idlibu sice existují i soukromé školy, ale většina lidí na ně nemá peníze. A učitelé státních škol se obávají, že Strážci náboženství začnou nakonec zasahovat i do školních osnov.

Už teď podle místních obyvatel řídí každičký aspekt života města. A učitele navíc pobuřuje i to, že je k něčemu nutí se zbraní v ruce cizinci, a ne Syřané, protože Strážci náboženství se skládají většinou z Asiatů, uvádí server Asia Times

Spustit audio

Související