Irsko chystá referendum o legalizaci potratů. Dnes za ně ženám hrozí vězení

Irská vláda je rozhodnutá uspořádat celonárodní referendum, které by mohlo změnit velmi přísné zákony upravující interrupce. Voliči dostanou možnost zrušit osmý článek ústavy, který dává matce a nenarozenému zárodku stejná práva po celou dobu těhotenství. V současné době je v Irské republice ukončení těhotenství možné pouze, pokud je matka v ohrožení života. Ženám, které podstoupí nelegální potraty, hrozí až 14 let ve vězení.

Informuje o tom britský deník Independent.

Zpráva o referendu přišla poté, co Irish Times minulý víkend zveřejnily výsledky průzkumu, který ukazuje, že jednoznačná většina Irů je pro zrušení zákona. Vyslovilo se tak 56 procent dotázaných, pouhých 29 procent řeklo, že zákon rušit nechce a 15 procent respondentů neví.

Vláda oznámila, že referendum se bude konat na konci května, o přesném datu se ale rozhodne až po debatě v parlamentu. Irské studentské odbory chtějí, aby se referendum konalo před zkouškami a dřív, než studenti a mladí lidé odjedou pryč na prázdniny.

Bojí se, že v opačném případě by se výrazně snížila jejich účast. Ve svém prohlášení k tomu odbory dodávají: „Miliony našich mladých lidí neměly možnost o tomto problému hlasovat, přitom to zjevně ovlivní životy budoucích generací víc než kohokoliv jiného.“

Katolická církev proti

Hlasování se zaměří na to, zda ponechat nebo zrušit osmý článek ústavy, který byl schválen roku 1983 a uznává „právo nenarozeného na život“. Irish Times uvádějí, že o přesné formulaci otázky referenda se bude teprve rozhodovat, ale pravděpodobně bude známá na konci března.

Kdyby měl být dodatek ústavy zrušen, musel by novou legislativu schválit i parlament. A za současné situace není jisté, jestli by se tak stalo, protože vládní koalice v něm má menšinu a poslanci budou navíc vyzváni, aby hlasovali podle svého svědomí.

Nový irský premiér Leo Varadkar si nepřeje obnovení hranice mezi mezi Severním Irskem a republikou ani pomocí elektronických kontrol vozidel

Pokud by ke změnám došlo, ženy by měly přístup k potratům bez jakýchkoliv překážek až do dvanáctého týdne těhotenství, prohlásil ministr zdravotnictví Simon Harris. Potrat později než ve dvanáctém týdnu těhotenství, by byl dovolen jen ve výjimečných případech, kdy je vážně ohrožen život nebo zdraví ženy.

Katolická církev potraty neschvaluje v žádných případech. Deník Irish Times cituje hlavního katolického arcibiskupa Eamona Martina: „Katolické učení mluví o jakémkoliv lékařském zásahu jasně: když zdravotní stav těhotné ženy vyžaduje zákrok, který by mohl ohrozit dítě, je eticky přijatelný pouze v případě, že se vynaloží veškeré úsilí na záchranu matky i dítěte. To se jednoznačně liší od potratů, které mají jasný cíl vzít nevinný život nenarozenému dítěti,“ uvedl arcibiskup.

Premiér nakonec pro

Taoiseach neboli předseda vlády Irské republiky Leo Varadkar minulý týden prohlásil, že se bude snažit, aby přísná pravidla o potratech byla zmírněna, což ukazuje, že na toto téma změnil názor. V roce 2010 řekl, že by nepodpořil legalizaci umělého ukončení těhotenství.

Po pondělním setkání vlády ale vzkázal: „Víme, že tisíce žen z celého Irska každý rok odjíždějí, aby podstoupily potrat v zahraničí. Víme, že mnoho žen si obstará potratovou pilulku prostřednictvím pošty – bez jakékoliv pomoci lékařů, bez dostatečných informací nebo patřičného dohledu. To znamená, že potraty už v Irsku máme, ale jsou nebezpečné, neregulované a nezákonné.“

„Já osobně budu podporovat zrušení zákona v referendu. Mé vlastní názory se postupem času změnily. Život člověka naučí,“ dodal irský předseda vlády. Vicepremiér Simon Coveney řekl, že vláda je v této otázce jednotná, ačkoliv se liší názory na přesný obsah nové legislativy, zvláště na dvanáctitýdenní neomezené lhůtě.

V jeho prohlášení stojí: „Status quo, který určuje, jak se se ženami zachází během rizikového těhotenství, nemůže zůstat. Jsme s kolegy z kabinetu zajedno, že osmý článek ústavy by měl být zrušen a měl by vzniknout zákon, který potraty povolí,“ cituje Coveney Independent.

autor: per
Spustit audio