Edith Piaf po 60 letech promluví? Její umělý hlas bude doprovázet životopisný snímek

17. listopad 2023

V poslední době zaznamenala umělá inteligence výrazný rozmach. V digitálním prostoru se objevují obrázky, texty, nebo dokonce zvukové záznamy. Možné je využít AI i ve filmovém průmyslu a probudit tak umělce, kteří už nejsou mezi námi, k životu.

Americké studio Warner Music nedávno oznámilo, že vytvoří pomocí AI nástrojů hlas a podobu francouzské zpěvačky Edith Piaf. Na vytvoření hlasu se dohodli s majiteli práv k dílu umělkyně a využili tak stovky různých nahrávek, aby docílili co nejvyšší přesnosti.

Edith Piaf, známá i pod pseudonymem Vrabčák, si ve filmu o sobě i zahraje – tedy její uměle vytvořená verze. Diváci tak budou mít možnost vidět zpěvačku, která zemřela před bezmála 60 lety, na filmovém plátně.

Čtěte také

„Pokud jde o Edith Piaf, tak z toho mám smíšené pocity. Na jednu stranu je to úžasné vítězství technologie, na druhou stranu to vypadá, jako bychom jí nechtěli dopřát klidu v hrobě,“ komentuje počin Warner Music Petr Koubský z Deníku N.

Umělá inteligence je při tvorbě filmů využívána už delší dobu. Například streamovací služba Netflix použila ve svém dokumentu uměle vytvořený hlas Andyho Warhola. V tuzemsku jsme se mohli zas u Českého rozhlasu setkat například s uměle vygenerovaným hlasem zpěváka Karla Gotta.

Podle Koubského je možné, že se časem dopracujeme i k vytváření živých herců, kteří pak budou moct hrát ve více filmech najednou.

Umělá inteligence přináší naší společnosti spoustu nového a neprozkoumaného. Díky AI a uměle vytvořeným hlasům a podobám již zemřelých umělců bude možné je zpřístupnit a ukázat i mladší generaci. Otázkou ale je, do jak velké míry se bude umělá inteligence využívat a jestli postupně nevytlačí živé herce.

Označování videí vytvořených s pomocí AI na YouTube, moderování obsahu na sociálních sítích a problémy chatbota ChatGPT jsou témata nového Online Plus. Moderuje David Slížek.

Spustit audio

Související