Babiš nahrává Rusku, říká Pekarová Adamová. Podporovat Ukrajinu neznamená vše odkývat, nesouhlasí Havlíček

18. březen 2024

Na úterý je naplánovaná mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Impulzem pro její svolání byl uniklý e-mail, v němž Andrej Babiš žádá informace soukromého charakteru na ministra zahraničí Jana Lipavského poté, co jím byl označen za bezpečnostní riziko. Předseda hnutí ANO v posledních týdnech označil ukrajinské obilí za kontaminované nebo se negativně vyjadřoval o náčelníku generálního štábu Karlu Řehkovi.

„Navrhneme usnesení, ve kterém budeme konstatovat, co jsou bezpečnostní hrozby pro Českou republiku. Cílem je vidět, jak se k tomu postaví hnutí ANO,“ nastiňuje program schůze Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Čtěte také

„Na začátku agrese Ruska proti Ukrajině jsme jednomyslně i s hlasy SPD a ANO přijímali usnesení na podporu Ukrajiny. Ale čas běží. Jsou to dva roky a vidíme rétoriku Andreje Babiše, Tomia Okamury, ale i dalších, kteří dnes zpochybňují naši pomoc Ukrajině,“ vysvětluje, proč se koaliční strany rozhodly svolat mimořádnou schůzi sněmovny.

Pekarová Adamová přitom zdůrazňuje, že podobná vyjádření „ve společnosti rozsévají strach z toho, že kdokoliv pomáhá Ukrajině, je válečný štváč“, přitom jsou motivovaná hlavně tím, oslovit určitou voličskou skupinu.

Je to stejné, jako kdyby byla znásilňována žena a oni říkali: Nepomůžeme jí, jenom to prodlužuje to utrpení.
Markéta Pekarová Adamová

Hrají ale na velmi nebezpečnou strunu, dodává s odkazem na manipulativní dvojakost postojů nejsilnější opoziční strany, které podle ní oslabují jednotu české společnosti a nahrávají zájmům Kremlu.

Nebezpečné jsou podle ní také obstrukce, které opozice dělá v souvislosti s dodávkami zbraní na Ukrajinu. „Hnutí ANO zpochybňuje, že je důležité prodávat zbraně, protože to prodlužuje válku a dále umírají lidé. Je to stejné, jako kdyby byla znásilňována žena a oni říkali: Nepomůžeme jí, jenom to prodlužuje to utrpení,“ srovnává Pekarová Adamová.

Myslím si, že takový postoj je nebezpečný pro české občany. A bezpečí je to nejvíc, co máme.“

Podporovat neznamená nekritizovat

Karel Havlíček oponuje, že hnutí ANO se podílelo na celé řadě opatření podporujících Ukrajinu. „My jsme byli ti, kdo vyhostili ruské diplomaty po Vrběticích, kdo v rámci NATO posílali do Pobaltí naše vojáky, kdo souhlasili s přijetím více než půl milionu uprchlíků, kdo podpořili Lex Ukrajina, kdo souhlasili s výcvikem ukrajinských vojáků v ČR,“ vyjmenovává.

„To, že podporujeme Ukrajinu, ale ještě neznamená, že budeme na vše servilně kývat,“ dodává místopředseda hnutí ANO a zmiňuje například protesty zemědělců, kteří si stěžují mimo jiné na nerovnost podmínek v konkurenci s levným ukrajinským dovozem.

Čtěte také

Podstata je v tom, že se nemá Ukrajina podporovat prostřednictvím nákupu obilí, ale přímou dotační podporou na Ukrajinu, ta je naprosto fér a v pořádku, a potom srovnat podmínky tak, aby to nelikvidovalo zemědělce,“ argumentuje.

Pokud jde o náklady na zbrojení, Havlíček zdůrazňuje, že to byla vláda Andreje Babiše, kdo začal s navyšováním investic do armády z 0,9 % na 1,4 % HDP. Po vypuknutí války na Ukrajině pak už coby nejsilnější opoziční strana hnutí ANO podpořilo vládní návrh na další růst investic.

„Všichni přece musí vědět, že jsme schválili 2 % (HDP na obranu, pozn. red.Není ale tak důležité, jestli je to 1,8 nebo 2,2 %, podstatné je, aby se to utratilo efektivně. A my máme vážné pochybnosti, že skok z roku na rok o 40 miliard korun, což je zaokrouhleně o 40 %, může dopadnout tak, že to opravdu bude jenom takzvaně utraceno, nikoli tak, aby to padlo na úrodnou půdu,“ upozorňuje Havlíček.

Plán B je takový, že by mocnosti měly vyvinout maximální úsilí k tomu, aby začala mírová jednání tak, jak to řekl prezident Zelenskyj.
Karel Havlíček

Vysvětluje také kritiku vládního nákupu stíhaček F35 a Gripen: Nekritizovali jsme kvalitu F35. Kritizovali jsme to, že se mělo déle jednat - i se švédským partnerem. Protože se neumožnilo předložit férovou nabídku a detailně diskutovat o všech podmínkách.

Hranice mezi kritikou a dezinformacemi je ale podle Pekarové Adamové nejen v tomto případě tenká: „Je legitimní kritizovat, protože si můžeme říci, že jsme mohli koupit tento stroj místo jiného. Ale šířit nepravdy, že jsme mohli mít gripeny za minimální cenu, když nebyla taková nabídka nikde na stole, to už je zase manipulace.“

Ukrajině pomáháme i diplomaticky

Podle Karla Havlíčka je vládní koalice příliš fixovaná na nákup vojenského materiálu na pomoc Ukrajině a opomíjí další možnosti. „Nekritizujeme to, že na Ukrajinu jde ekonomická pomoc anebo pomoc formou munice. Ale to ještě neznamená, že se nebudeme dívat i na variantu B,“ nabízí stanovisko hnutí ANO pro nepříznivý vývoj situace.

„Plán B je takový, že by mocnosti měly za podpory všech ostatních zemí iniciovat a aktivovat to, že mimo pomoci se musí v souladu s názorem Ukrajiny vyvinout maximální úsilí k tomu, aby začala mírová jednání tak, jak to řekl prezident Zelenskyj,“ dodává Havlíček.

Čtěte také

Tento plán vytvořený na Ukrajině má deset bodů. Hlavním problémem jeho realizace je v současnosti fakt, že Rusko za těchto podmínek k mírovým jednáním zasednout nechce. Česká republika se nicméně podle předsedkyně TOP 09 angažuje v celé řadě jednání a její iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu sklidila na mezinárodním poli ovace.

„Jsme součástí veškerých pilířů pomoci. Není to jenom o vojenské pomoci, zbraních, shánění nábojů, ale je to i o tom, že pomáháme politicky na mezinárodních fórech, jako je OSN, a přesvědčujeme partnery v rámci jednotlivých regionů, aby vnímali Rusko jako zemi, která porušuje mezinárodní právo,“ vysvětluje vládní postoj Pekarová Adamová.

Více podrobností o mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, stanoviscích hnutí ANO, českých investicích do armády a možnostech pomoci si můžete poslechnout v záznamu celé diskuse. Moderuje Karolína Koubová.

Spustit audio

Související