Zvon nad Roveretem. Strhující příběh legionářů v Itálii a zvonu, který zní na jejich počest

V krutém prostředí alpských hor svedli českoslovenští legionáři bitvu, která vstoupila do dějin. Připomeňme si osud jednoho z nich, vojína Antonína Ježka. A také jednoho památníku, který připomíná legionáře dodnes.

Autor: Stanislav Motl
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer

Pocházeli z nejrůznějších koutů naší země. Žili zpravidla všední životy. Potom byli povoláni do pro ně nesmyslné války, aby zde nasazovali své životy.

Zvon nad Roveretem. Ze zbraní, které zůstaly na polích, loukách a v lesích, byl ulit zvon, který svým hlasem připomíná památku obětí boje za svobodu: La Campana dei Cauduti –  Zvon padlých.

Pak se ocitli v zajetí a válka pro ně vlastně skončila. Místo toho, aby se těšili z toho, že vůbec přežili, vydali se opět do bitevní vřavy. Už ale věděli, za co bojují. Za svou vlast.

Za samostatnou Československou republiku. Náš příběh se začal odvíjet v Itálii. V nelítostném a krutém prostředí alpských hor svedli českoslovenští legionáři bitvu, která vstoupila do dějin. Platili ale velkou daní. Za svou odvahu tvrdě zaplatil také vojín Antonín Ježek. Stal se jedním ze symbolů této horské války. 

Spustit audio

Související