Zvířecí sirotci. Zvířata opuštěná ve válce na Ukrajině nachází domov mezi dobrovolníky i vojáky

Války přinášejí trápení nejen lidem, ale také psům, kočkám a dalším domácím zvířatům. Mnozí z nich ve válce přišli o své majitele. Takové důsledky má i válka mezi Ukrajinci a proruskými separatisty, která v Donbasu pokračuje už osmým rokem.

Zdálo by se, že ukrajinští tankisté mají na starosti úplně jiné úkoly než péči o zvířata. Zdání ale klame. Společně s velitelem a jeho rotou mě přišla uvítat i fenka Ljuska.

Čtěte také

Jak vojáci říkají, tady na základně vrhla osm štěňat. Slyší na různá jména: teď je to Ljuska, ale předchozí rotace jí říkala Žuža nebo Zuza.

Je to velký problém, zvířata se instinktivně táhnou za vojáky, ale tak je to odnepaměti,“ povídá Káťa, která pomáhá jako dobrovolnice na základně zdravotnické organizace ASAP Rescue.

Psi jsou nejlepší alarm

„Máte-li jednoho psa, nějak ho uživíte, máte-li jich deset, je to po všech stránkách náročné,“ říká šéf zdravotnické základny Anatolij

Je tady hodně opuštěných zvířat. Když zdejší obyvatelé na začátku války prchali, někteří si zvířata vzali s sebou, jiní to nestihli. A tak se psi a kočky přidali k vojákům. Oni si ale také nemohou vzít všechny domů. Všichni naši psi se k nám dostali od vojáků,“ popisuje.

Šestice psů už na této základně zdomácněla a považuje ji za své výsostné teritorium. Káťa dodává, že psi jsou lepší než alarm. Podle štěkání už pozná, jestli přichází známý člověk, nebo se tu potuluje někdo cizí.

A jednou prý tahle smečka dokonce zahnala i donbaského vlka. Díky pomoci těchto lidí má i psí život na frontě své lepší stránky.

autoři: Martin Dorazín ,
Spustit audio

Související