Zuzana Ceralová Petrofová: „S panem Komárkem rozjedeme akci Piana do škol. Moc mu za to děkuji.“

9. září 2020

Piana Petrof jsou teď v popředí zájmu nejen díky kvalitě, ale také v souvislosti s Čínou. Kvůli návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila z ODS na Tchaj-wanu si čínský odběratel nepřevzal nasmlouvanou dodávku pian za 5,3 milionů korun. 

Na to zareagoval miliardář Karel Komárek, který nástroje prostřednictvím svého rodinného fondu odkoupil. Přál by si, aby se těchto 11 nástrojů stalo symbolem české hrdosti a soudržnosti.

Čtěte také

Podle prezidentky a majitelky Petrofu Zuzany Ceralové Petrofové odběratel pro Peking a okolí do Hradce Králové napsal, že se v Číně mluví o možném uvalení sankcí na Českou republiku a její zboží a že on nemá finanční prostředky na pokuty. „Poprosil nás o pozastavení dodávky," uvedla Zurana Ceralová Petrofová. Expedici nástrojů již měl Petrof připravenou.

Proto jsme požádali Zuzanu Ceralovou Petrofovou o rozhovor. Překvapila ji reakce Karla Komárka?
„Samozřejmě, že mne to překvapilo. Tak rychlý obchod jsem v životě neudělala."

Můj prapradědeček říkal: Buďme apolitičtí, musíme prodávat tam, kde se hraje muzika. A toho se my chceme držet."

Zuzana Ceralová Petrofová, prezidentka a jednatelka firmy Petrof

Jak daleko jsou jednání o odkupu nástrojů? Už je uzavřena smlouva? A je už jasné, kde budou piana dělat radost?

Čtěte také

„Máme již prakticky podepsanou smlouvu. Na všem jsme s panem Komárkem dohodnuti. Víme, že nástroje půjdou do jedenácti vybraných českých škol. A že on vypíše grant, aby podle určitých kritérií ty školy uspokojil. Poptávka bude určitě vyšší než jen na těch jedenáct pian. Organizujeme už ale další aktivity, abychom dostali i do dalších škol cenově zvýhodněná piana. Rozpoutáme velkou akci Piana do škol. Já za to panu Komárkovi moc děkuji."

Jak vnímá firma Petrof další spolupráci s Čínou, kde měla značné odbytiště pro své výrobky?

„Nemohu se na to dívat tak, že tam ten trh neexistuje. To by byla hloupost. Nemohu si vybírat země podle toho, jaký je kde právě režim. Vybírám si je podle toho, kde je ochota hrát na hudební nástroje a financovat to. Kde je ochota rozvíjet kulturu a školství. Tam my chceme a musíme být. Tedy jestli to bude směrem na západ, na východ nebo na jih, to je věc vedlejší. V Číně se za rok prodá 450 tisíc nástrojů a v celé Evropské unii se jich prodá pouze 10 tisíc."

Zuzana Ceralová Petrofová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Trochu ji překvapila reakce na sociálních sítích.

„Chápu, že to téma asi může být kontroverzní. Ale rozhodně to nestojí tak, jestli firma podporuje demokracii nebo jiné režimy. My jsme prostě demokraté svým srdcem, ale obchod je něco úplně jiného. Když máte udržet tradici a prodat nástroje, tak to je zkrátka napříč celým světem. Hudba bourá hranice. A můj prapradědeček, který v Hradci Králové založil továrnu před 156 lety, vždy říkal: Buďme apolitičtí, musíme prodávat do celého světa, kde se hraje muzika. A toho se my chceme držet."

Čtěte také

Letos je to 80 let od dodání prvního piana firmy Petrof do Číny v roce 1940. Je to tedy takový jubilejní paradox.

„Já jsem si to právě říkala, že už tam tak dlouho obchodujeme, a teď se tohle přihodilo. Prostě to tak asi má být. To je prostě život a má to nějaký vývoj."

Jak si vedou nástroje Petrof v celosvětové konkurenci? Piana putují z Hradce Králové do celkem 65 zemí. Bude teď tedy firma napínat své síly i jiným směrem?

„Budeme stále napínat síly do celého světa, jako to děláme dosud. Vždy to samozřejmě souvisí s ekonomickou situací v konkrétní zemi. Kde se dobře daří, tam se kupují piana bez ohledu na politické zřízení. My logicky půjdeme tam, kde je poptávka. Jestli to bude Čína, Rusko, Kanada nebo Spojené státy americké, kde teď máme nějaké další nové příležitosti, budeme se snažit využít úplně všechny," říká prezidentka a jednatelka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.