Zubní kaz versus nanotechnologie

23. prosinec 2008

Výzkumníci z americké Clarksonovy univerzity si vypůjčili technologii používanou při výrobě polovodičů a vynalezli novou metodu ochrany před zubním kazem.

Nová metoda je v podstatě jednoduchá - povrch zubů se vyleští pomocí nanočástic z oxidu křemičitého na hrubost pouhých několika nanometrů. Leštící technologii si vědci vypůjčili od kolegů, kteří pracují v oboru polovodičů. Ve své práci, kterou zveřejní časopis Journal of Dental Research, vědci dokazují, že tak hladký povrch je pro bakterie způsobující zubní kaz něco jako pro nás kluzká podlaha. Díky tomu se z povrchu zubu dají velice lehce odstranit dříve, než se na něm pořádně uchytí a stihnou poškodit zubní sklovinu.

Povrch zubu před vyleštěním (vlevo) a po vyleštění (vpravo)

Přestože částice oxidu křemičitého se už k leštění zubů používaly, využití nanočástic ze stejného materiálu představuje absolutní novinku. Vědci s leštěním experimentovali na skutečných lidských zubech a jejich hladkost ověřovali pomocí takzvané mikroskopie atomárních sil, která se používá k trojrozměrnému zobrazování povrchů. Jako modelová bakterie jim posloužil Streptococcus mutans - nejběžnější původce zubního kazu. Na základě svých výsledků se vědci domnívají, že ultra jemné leštění by v budoucnu mohlo sloužit jako nová metoda prevence zubního kazu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.