Zřícená lávka v pražské Troji je varováním. Kraj proto pravidelně kontroluje stav mostů

15. prosinec 2017

Karlovarský kraj má ve své správě celkem 472 mostů a propustků na silnicích I cyklostezkách. Krajská správa a údržba silnic pravidelně monitoruje jejich stav a navrhuje potřebné opravy. V letošním roce silničáři opravili 20 mostů v nákladu přibližně šest milionů korun.

„Mosty, které se nacházejí v tom nejhorším stavu, jsou zařazeny v plánu oprav. Pokud nastane případ, že se během roku zhorší stav jiného mostu, necháme provést opravu přednostně. I pro příští rok plánujeme další opravy, budou se týkat jedenácti mostů a vyčlenili jsme na ně 11 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

Stav mostů se klasifikuje od jedničky do sedmičky, kdy 1 znamená bezvadný stav a 7 havarijní stav. Ve správě kraje je sedmičkou klasifikován jeden most, který je v současnosti zavřený.

„Jedná se o lávku na cyklostezce v Mostově, kterou jsme převzali do majetku v listopadu 2017 od obce Odrava. Na lávce jsme už zahájili opravy, abychom ji zprovoznili pro cyklisty na jaře 2018. V plánu do budoucna je tuto lávku nahradit novou konstrukcí, na kterou již máme vydané platné stavební povolení,“ dodal Martin Hurajčík.

Podle ředitele Krajské správy a údržby silnic Jana Lichtnegera zařadili silničáři dále do stavu klasifikovaného šestkou celkem pět mostů, které se budou rekonstruovat podle plánu oprav a do doby rekonstrukce se na nich provádějí častější kontroly. Celkem 30 mostů je ve stavu 5 a zbývajících 435 mostů na škále od 1 do 4. Žádný další most ve správě Karlovarského kraje není natolik poškozený, aby bylo nutné jej v současnosti uzavřít.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio