Zprávy o šesté 5. prosince 2011

5. prosinec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Policejní prezident Petr Lessy zůstává ve funkci

moderátor:
Policejní prezident Petr Lessy zůstává ve funkci. S ministrem vnitra se dohodl na změnách v organizaci policejního prezidia. To by mělo opustit kolem stovky lidí. Posílit by se naopak měla přímá policejní činnost. Lessy se shodl s Kubicem i na tom, že je nutné hledat veškerá možná opatření, která povedou k úsporám.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Shoda a souznění, to je výsledek dopolední schůzky ministra vnitra Jana Kubiceho s policejním prezidentem Petrem Lessym. Lessy dal ministrovi na stůl konečně takový návrh změn v organizaci policejního prezidia, na který Kubice čekal.

Jan KUBICE, ministr vnitra:
Došlo k takové změně pohledů a musím říct, že k souznění názorů, to souznění je takové, co jsem od začátku vyžadoval, a to je podpora přímému výkonu služby.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Ministr vnitra zatím na demisi policejního prezidenta tedy trvat nebude. Petr Lessy o rezignaci nepřemýšlel ani před dnešní schůzkou a už vůbec ne po ní.

Petr LESSY, policejní prezident:
Je před námi ještě mnoho práce a proto ani já v tento okamžik nevidím důvod pro svoji rezignaci.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Tlak na Lessyho rezignaci ze strany ministra vnitra ale poleví jen na 2 měsíce. Jan Kubice totiž počká, jak Lessyho plány na změny dopadnou. Věra Masopustová, Radiožurnál.

České aerolinie propustí 100 dopravních pilotů

moderátor:
České aerolinie propustí 100 dopravních pilotů. O práci tak přijde stejný počet zaměstnanců, kteří kvůli kritice hospodaření managementu chystají stávku. Nelíbí se jim, že vedení ČSA chce převést 11 letadel na dceřinou společnost, která zajišťuje charterové lety. Vyhozené piloty by mohli nahradit jejich bývalí kolegové.

Jan HERGET:
ČSA odůvodňují vyhazov pro stovku pilotů tím, že je nebudou potřebovat, protože převedou část letadel na dceřinou společnost. Filip Gaspar ze Sdružení dopravních pilotů to ale vnímá jako reakci na nedávný protest.

Filip GASPAR, Sdružení dopravních pilotů:
My to považujeme za reakci na kritiku hospodaření společnosti, kdy se nedaří stabilizovat tu společnost a nedaří se jí připravit na privatizaci a reakcí v tuto chvíli je, že se snaží management obrátit proti pilotům.

Jan HERGET:
Kdo by měl revoltující piloty nahradit, upřesňuje Hana Hejsková.

Hana HEJSKOVÁ, mluvčí ČSA:
Jedná se především o bývalé zaměstnance Českých aerolinií, kteří společnost opustili v minulých letech a v současné době působí v zahraničí, převážně v jihovýchodní Asii.

Jan HERGET:
Zájem o práci v ČSA už prý projevilo asi 50 bývalých pilotů. Jan Herget, Radiožurnál.

Koaliční lídři jednají o pravidlech zdanění hazardu

moderátor:
Koaliční lídři jednají o pravidlech zdanění hazardu. Předchozí dohoda totiž padla a sněmovna schválila jejich jinou podobu. Na úřadu vlády je Květa Moravcová. Květo, jaký je výsledek jednání?

Květa MORAVCOVÁ:
Tak tady na úřadu vlády se stále ještě jedná, ale vypadá to, že by se koalice mohla vrátit ke své původní dohodě a na zítřejší jednání hospodářského výboru Senátu přijít s pozměňovacím návrhem vůči schválenému návrhu v Poslanecké sněmovně, tedy 70 procent daní z hazardu obcím a 30 procent státu, pokud jde o automaty. A 70 procent státu a 30 procent obcím, pokud jde o loterie. Od úřadu vlády Květa Moravcová, Radiožurnál.

Ministr kultury odmítl, že by se dopustil korupce

moderátor:
Ministr kultury Jiří Besser odmítá, že by se kvůli kauze nepřiznaného bytu za 4 milionů korun a firmy na Floridě dopustil korupce. Pokud mu někdo dokáže opak, je připraven rezignovat.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Ministr Jiří Besser přiznal, že pochybil, když účast ve společnosti Comoros Group, kterou spoluvlastní Pavel Hrách, odsouzen za korupci neuvedl v daňovém přiznání.

Jiří BESSER, ministr kultury:
Za toto pochybení se omlouvám a jsem připraven nést důsledky, které z toho pro mě případně vyplynou z přestupkového řízení.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Besser ale popřel, že by se dopustil korupce nebo se přes firmu obohatil. Na křesle ministra kultury prý ale nelpí.

Jiří BESSER, ministr kultury:
Pokud kdokoliv může doložit nepravdu v tomto mém prohlášení, jsem připraven na svoji funkci rezignovat ihned.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Besserův stranický šéf Petr Gazdík ocenil, že se ministr omluvil a dal svoji funkci k dispozici.

Petr GAZDÍK, šéf poslanců TOP 09 a Starostové:
Myslím, že ta nabídka bude muset být zvážena, celostátní výborů Starostů a Nezávislých se tou věcí bude v nejbližší době zabývat.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

moderátor:
S Besserem chce kvůli kauze mluvit i premiér Petr Nečas.

Stanislav Mečl vyzval k rezignaci svého náměstka Libora Grygárka

moderátor:
Vrchní státní zástupce Stanislav Mečl vyzval k rezignaci svého náměstka Libora Grygárka. Důvodem jsou jeho schůzky s lobbyistou Romanem Janouškem, o kterých informovala média. Mečl zjistil, že v době, kdy měl jeho náměstek na starosti úsek trestního řízení, mělo vrchní zastupitelství pět případů, které se vztahovaly k vlivnému podnikateli. Grygárek se podle Mečla ke své možné rezignaci vyjádří zítra.

Pospíšil podá další kárné žaloby kvůli chodu soudu v Litoměřicích

moderátor:
Prověrka u Okresního soudu v Litoměřicích zjistila další chyby, hlavně nedodržení lhůt. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil proto podá kárné žaloby na předsedkyni Václavu Porubiakovou a místopředsedkyni Janu Márovou. Kárný senát požádá o její odvolání z funkce místopředsedkyně i řádové soudkyně. Porubiakové ministr vyčítá šlendrián při řízení soudu. U ní bude žádat odchod z vedoucí funkce. Policie už přitom několik týdnů stíhá kvůli uplácení dva litoměřické soudce Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. Právě kvůli tomuto případu rozhodlo ministerstvo o prověrce, na které se podílela i Bezpečnostní a informační služba. Další kontroly budou podle Pospíšila následovat i u jiných soudů.

Němci a Francouzi žádají tvrdé tresty pro dluhové hříšníky v eurozóně

moderátor:
Za tvorbu nadměrných dluhů mají v eurozóně přijít ještě tvrdé tresty. Na schůzce v Paříži se na tom shodli francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová. Podle nich už by se nezodpovědně hospodařící státy do budoucna neměly vyhnout sankcím. Němci a Francouzi teď své návrhy předloží ostatním lídrům zemím Evropské unie, ti se v pátek sejdou na schůzce v Bruselu.

Ondřej HOUSKA:
Podle Německa a Francie je nutná změna evropských smluv. Tu by mělo odsouhlasit všech 27 zemí, tedy i Česko. Merkelová a Sarkozy ale naznačily, že eurozóna by mohla v případě nesouhlasu států s vlastní měnou postupovat samostatně. Německo zároveň potvrdilo, že odmítá zavedení společných evropských dluhopisů. Ty by zlevnily financování státních dluhů oslabených zemí eurozóny. Podle Evropské komise i některých ekonomů jsou do budoucna pro bezproblémové fungování eurozóny nutné. Prezident Sarkozy ale dnes připustil, že jejich zavedení momentálně není na pořadu dne. Německo je totiž odmítá. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Italský premiér pracuje na přijetí velkých ekonomických reforem

moderátor:
Italský premiér Mario Monti představil první balíček protikrizových opatření v Poslanecké sněmovně. Později ještě reformy uvede v Senátu. Finanční trhy reagovaly velmi kladně na úsporná opatření i důchodovou reformu, která je součástí balíčku.

Vědunka LUNARDI:
Premiér Monti v Poslanecké sněmovně reagoval na kritiky jeho protikrizových opatření. Oběti jsou velké, zdůraznil Mario Monti, ale mimo euro, mimo Evropskou unii by Itálii čekala propast stagnace a bídy. Přesto protikrizová opatření Montiho vlády budí obavy a nespokojenost zejména kvůli dalšímu zvýšení daní a poplatků. Odbory vyhlásily dvouhodinovou stávku na pondělí, protože považují opatření za nespravedlivá a výhrady přednesly i politické strany, které hodlají prosadit v parlamentu změny kompatibilní s cíli protikrizového balíčku. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Tisíce stoupenců protestovaly v centru Moskvy proti výsledkům víkendových parlamentních voleb

moderátor:
Tisíce stoupenců ruské liberální opozice protestovaly v centru Moskvy proti výsledkům víkendových parlamentních voleb. V nich jednoznačně zvítězila vládní strana Jednotné Rusko navzdory podstatnému úbytku hlasů proti minulému hlasování. Volební pozorovatelé i tentokrát upozornili na četné případy falšování a manipulací, to byl i důvod moskevské demonstrace, která už skončila. Kritici Kremlu ale zůstávají v ulicích, s nimi i zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Lenka KABRHELOVÁ:
Tak tisíce, několik set lidí se vydalo centrem města k sídlu ústřední volební komise na Ljubanku, provolávaly hesla "Vraťte nám naše hlasy", "Ostuda", "Putin pryč", další část demonstrantů zůstala v původním místě demonstrace, policie jim přehradila cestu, těžkooděnci se teď snaží z místa vytlačit, demonstraci rozehnat a zahnat lidi do metra. /Nesrozumitelné/ liberální opozice, jak řečeno, žádají vyšetření volebních předsudků a manipulací, o kterých přinesla svědectví řada nezávislých pozorovatelů na volebních okrscích, narušení volebních pravidel a také stranění úřadu vládnímu Jednotnému Rusku, monitorovali i zástupci OBSE. Ruské úřady to ale odmítají. Tolik z Moskvy Lenka Kabrhelová, Český rozhlas.

Spor o spalovnu v Karviné

moderátor:
Karviná hrozí žalobou na stát. Kritizuje ministerstvo životního prostředí, které povolilo australským těžařům průzkumné vrty v regionu. Zahraniční důlní společnost chce využít v tuzemsku málo známou metodu. Uhlí v podzemí plánuje zpracovat na plyn. Obce mají obavy z dopadu na krajinu a propadání povrchu.

Andrea ČÁNOVÁ:
Nenašli jsme žádné zákonné důvody, abychom žádost Australanů o průzkum zamítli. Hájí postoj ministerstva životního prostředí, jeho mluvčí Michaela Jendeková.

Michaela JENDEKOVÁ, mluvčí ministerstva životního prostředí:
V rámci průzkumných prací nesmí být prováděny žádné činnosti jako je pokus o splňování uhlí v ložisku.

Andrea ČÁNOVÁ:
Náměstek karvinského primátora Dalibor Zavadský ale neskrývá obavy z činnosti australských těžařů.

Dalibor ZAVADSKÝ, náměstek karvinského primátora:
Půda by šla dolů mnohem více než při současném způsobu těžby, toto území by bylo protkáno vrty ve vzdálenosti 30 až 60 metrů, dovedete si představit, les vrtů a les kompresorových stanic.

Andrea ČÁNOVÁ:
Australská firma ujišťuje, že vše spočítali tak, že propadání půdy nehrozí. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Karviná.

autor: Martin Ulrich
Spustit audio