Zpravodaj: Miliarda na boj s nelegální migrací Komisi nestačí. Trvá na přijetí uprchlíků

14. prosinec 2017

Téměř miliardu korun dá Visegrádská čtyřka na boj s nelegální migrací v Libyi. Česko přispěje zhruba čtvrtinou této sumy. Peníze mají jít na výcvik a vybavení libyjské pobřežní stráže, na posílení ostrahy jižní hranice a zlepšení podmínek v uprchlických táborech. S tímto návrhem jede do Bruselu premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Vláda jej pověřila, aby na summitu odmítl kvóty pro rozdělování migrantů a vedl debatu o příčinách migrace.

„Není to vůbec zanedbatelná suma, z Česka to po přepočtu na obyvatele a HDP dělá jednoho z největších přispěvatelů do fondu na omezení nelegální migrace z Afriky,“ přibližuje bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Filip Nerad.


Postoj Komise se zdá být nekompromisní, snažíme se ale jakkoli zabránit žalobě. Je pro nás ale nepřijatelné přistoupit na kvóty.Petr Vrána

Podle něj ale tato nabídka nemůže nijak uklidnit spor, který Česko vede s Evropskou komisí ohledně kvót. „Andrej Babiš zřejmě bude příspěvkem argumentovat, ale Komise dává najevo, že žalobu stáhne až po přijetí určitého počtu uprchlíků,“ dodává.

„Česká republika chce zemím, které jsou extrémně zatíženy přílivem migrantů, pomoci hmotně i finančně. Aby uprchlíci vůbec nepřekonávali hranice Evropské unie,“ říká poslanec za hnutí ANO Petr Vrána.


Nová vláda nemusí dělat nic navíc, stačí lepší prezentace našeho příspěvku.Ondřej Benešík

Podle lidoveckého poslance Ondřeje Benešíka tímto způsobem přispíváme dlouhodobě. „V Bruselu se ale slovo solidarita pohříchu smrsklo na přerozdělování běženců. Ve vysvětlování našeho postoje jsme ale v minulosti měli rezervy,“ upozorňuje.

„Rozdíl mezi solidaritou a nesolidaritou v bruselském pojetí je asi patnáct migrantů. Stačilo nám jich přijmout asi třicet z celkových 2600, Komise totiž nežaluje státy, které přijaly sotva jedno procento ze stanoveného počtu. A to je velmi pokrytecké,“ tvrdí Benešík.

Spustit audio