Zpravodaj ČRo na balkánské trase s běženci: Ověřit jejich příběhy je nemožné

24. srpen 2015

Do Evropy dál proudí tisíce běženců. Největší nápor právě zažívají balkánské státy, které příliv migrantů zvládají jen s obtížemi. Zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška absolvoval celou trasu běženců z Řecka, přes Makedonii, Srbsko až na hranici s Maďarskem.

„Přicházejí rodiny s dětmi, pro které je dlouhé putování velmi náročné, staří, ale i mladí lidé studentského věku. Skoro pokaždé se ve skupině migrantů našel někdo, kdo uměl obstojně anglicky, takže není problém s lidmi mluvit,“ popsal zpravodaj Petr Vavrouška.

Ověřit si jejich příběhy je už ale nemožné. Migranti většinou tvrdí, že jsou ze Sýrie, Afghánistánu, ale i Afriky.

„Uprchlíci mají naučenou frázi: ‚Chceme lepší život.‘ A je jedno, jestli jsou to syrští uprchlíci, kteří utíkají před válkou, prchají před reálným nebezpečím, nebo jsou to lidé z Afriky, kteří mají spíše ekonomickou motivaci,“ uvedl Vavrouška.

Podle něj nemají konkrétní představu, co budou dělat nebo jak se budou živit. Spoléhají na pomoc příbuzných nebo známých, kteří v Evropě už žijí nebo dorazili například před půl rokem v první vlně.

Uprchlíci si nestěžují

Ilegální přechod přes Balkán je relativně organizovaný. Poté, co makedonská policie zrušila přísnější kontrolu hranic, je přechod dostupnější. Migranti si například stěžovali, když Makedonie nechala tisíce lidí několik dní čekat na dešti bez jídla a vody u hranic, situace je už ale klidná.

Od různých nevládních organizací dostávají uprchlíci jídlo, oblečení a boty. Nelíbí se jim ale, že Maďarsko buduje na hranicích plot.

V bělehradském parku u vlakového a autobusového nádraží si migranti vytvořili provizorní tábor

Policie v Makedonii údajně kromě slzného plynu použila proti migrantům i ochromující granáty. Podle Petra Vavroušky lidé tvrdí, že jim ochromující granáty nevadí, protože jsou na exploze zvyklí.

„Byly to ohlušující granáty. Oni v Sýrii čelili opravdovým ostrým, které je mohly zabít. Já jsem na té hranici stál a opravdu dělbuchů bylo jen pár. Ze strany makedonské policie to byla spíš marná snaha uklidnit dav běženců,“ řekl Vavrouška.

Za půl hodiny je policisté pustili do země, fotili se, objímali se. „Jsou to paradoxní a bizarní situace, které se dají na balkánské trase zažít,“ dodal.

autor: pev
Spustit audio