Zpočátku to vypadalo jako nenápadná chřipka, ze které se nakonec vyklubala zákeřná leukémie

1. červen 2018

Ročně v ČR onemocní na sto pacientů leukémií a tisíc dalších různými poruchami krvetvorby, které je možné léčit transplantací kostní dřeně. Ne všichni se ale transplantace dočkají. Třeba proto, že nebyl nalezen vhodný dárce.  

Na svého dárce stále čeká i čtrnáctiletý Matěj. Jeho otec Jan Kučera jej vychovává po rozvodu sám a stále hledá pro svého syna vhodného dárce. „Mám obrovskou radost, že se podaří díky tomuhle zachránit lidský život a já znovu opakuji, že to co dělám, dělám pro svého syna Matěje. Dárci, kteří nebudou odpovídat Matějovi, mohou zachránit život komukoliv jinému nemocnému leukémií, nejen v České republice,“ říká host Dobrého dopoledne Jan Kučera.

To co se stalo před rokem a půl byl hodně velký šok

Od narození má Matěj srdeční vadu, šelest na srdci a je pod lékařským dohledem. Nikdo ale netušil, že v jeho dvanácti letech přijde další rána. Začalo to návštěvou lékaře. Matějovi nebylo dobře a vše nasvědčovalo tomu, že se jedná o běžnou chřipku.

Lékařka tuto diagnózu potvrdila, přesto, ale udělala prohlídku velice precizně.  Při vyšetření nahmatala Matějovi zvětšenou slezinu, což je jeden ze signálů, že není něco v pořádku. Proto ho raději poslala na odběr krve. „Bylo mi sděleno, že jestliže budou ty výsledky nějaký špatný, tak nám okamžitě zavolá,“ doplňuje Matějův táta Jan. Bohužel se tato prognóza vyplnila a paní doktorka opravdu kolem 16 hodiny odpolední volala. „Řekla mi jen jednoduchou větu, že mám Matěje naložit dno auta a v Hradci Králové ve fakultce už na nás čekaj. Matěj shodou okolností ten rozhovor slyšel a začal se klepat, brečet, co se děje. Byl hodně v šoku,“ vzpomíná otec.

V Hradci Králové na ně opravdu čekali. Matěj měl připravený pokoj a ihned dostal kapačky. Teprve druhý den ráno, při rozhovoru s ošetřujícím lékařem, bylo otci sděleno, že synovi byla diagnostikována vzácná chronická myeloidní leukémie a že bude převezen do FN Motol v Praze. Hned dopoledne jsme tedy odjeli do Prahy a tam byl průběh stejný jako v Hradci Králové. Připravený pokoj a hned kapačky.  Matěj měl dvacetinásobek bílých krvinek, než by měl mít. „Množství těch bílejch krvinek srazili na hranici, kdy ho mohli propustit,“ doplňuje Jan Kučera. V Praze byl Matěj hospitalizován týden a poté propuštěn do domácího ošetřování.

Chronická myeloidní leukémie

V České republice touto nemocí onemocní jedno až dvě děti ročně. Jinak se jedná o leukémii, která postihuje převážně lidi starší 60 let. „Tam se transplantace kostní dřeně nedoporučuje a řeší se to léky, který teď bere Matěj,“ vysvětluje Jan. Buňkou, ve které dochází k nádorovému zvratu, je v tomto případě buňka, z níž vyzrávají některé typy bílých krvinek. Způsob, jakým k oné nádorové mutaci dochází, je známý.

V dotyčné buňce si omylem chromozom 9 a 22 vymění své části. Tato zdánlivá banalita vede ke vzniku abnormální sekvence genů, která způsobí, že se buňka začne nekontrolovatelně množit a přestane reagovat na regulační procesy v organizmu. Klony takto změněné buňky mají stejné vlastnosti a šíří se po těle – vzniká popisovaná leukemie.

Kolik zbývá času?

Jan Kučera nenechává nic náhodě. „Řekli mi dva až pět let.“ Matěj už je nemocný jedna a půl roku a čas běží. Shodný dárce se zatím nenašel. „Proto to všechno dělám, aby se to urychlilo, aby ten dárce přišel co nejdřív a Matěj se uzdravil.“ Jen pouhé 1% z evidovaných dárců odpovídá požadované životní potřebě vážně nemocných dětí. Ochotní lidé se tak mohou nečekaně stát vzácnými zachránci života.

Registr dárců kostní dřeně

V České republice jsou dva registry v Plzni s hranicí do 35 a druhý registr je IKEM Praha, který posunul věkovou hranici do 40 let, což Janovi, jak sám přiznává, hodně pomohlo. Díky tomu může hledat dárce mezi svými přáteli.

Jan Kučera se svým kamarádem sehnal během sedmi dnů 1043 dárců. A hledá dál. Zapojit se může každý. Dárcovství krvetvorných buněk je dobrovolné, bezplatné a anonymní! Co vás čeká? Nic víc, než vyplnit dotazník a nechat si odebrat něco málo krve. Bude-li vše v pořádku, teprve potom se může časem objevit žádost o pomoc. Zapojte se i vy už 9. června 2018 na 28. ročníku festivalu Pelhřimov – město rekordů.

Spustit audio