Zorka byla lepší, napsala Lída Baarová o sestře ve svých vzpomínkách

8. červen 2016

Sestry B. je název knihy Mileny Štráfeldové o sestrách Babkových – tedy Lídě Baarové a Zorce Janů. Obě byly talentované a říká se, že Zorka víc. Také měla víc empatie nebo zvídavosti a naopak byla méně průbojná. Dnes zůstává spíše ve stínu své známější sestry.

Pseudonym Baarová začala Lída používat už při studiích na pražské konzervatoři a vymyslel ho její tatínek. „Studenti měli zakázáno účinkovat ve filmu, pokud tam nebyli ze studijních důvodů jako členové komparsu, jenomže Lídu Baarovou si už velmi záhy vybrali režiséři pro hlavní role. Potřebovala se tak trošku skrýt, proto hledala nějaký pseudonym a při té příležitosti si vzpomněla, že s rodinou jezdívali na Šumavu do míst, kde žil Jindřich Šimon Baar. Její tatínek jí navrhl, aby si vzala jméno Baarová,“ říká autorka knihy Milena Štráfeldová.

Sestra v pozadí

Informací o Lídě Baarové je mnoho, její sestra Zorka ale zůstává trochu v pozadí. Vyšel její deník, který byl dlouhá léta v šuplíku rodinného přítele Františka Kožíka. Začala ho psát v roce 1940 v sanatoriu ve Vráži a byla to pro ni jakási terapie. Jak říká Milena Štráfeldová, je to velmi skličující a deprimující čtení.

Lída a Zorka se narodili magistrátnímu úředníkovi a jeho ženě, která možná celým životem trpěla tím, že se jí nepodařilo stát se operní pěvkyní. Rodiče byli zpočátku proti Lídině studiu na konzervatoři. „Když se začala prosazovat jako herečka, pak možná maminka pochopila, že by bylo dobře podpořit Lídiny umělecké ambice taky proto, že se tím pádem dostala sama do toho hereckého prostředí, které by tak ráda zažila na vlastní kůži.“ Zorka byla v pozadí a měla lepší vztah s otcem.

Jedna okurka denně

Milena Štráfeldová je přesvědčena, že Lída chtěla Zorce pomoci v herecké kariéře. „Když Zorka sama začala hrát ve filmech, tak Lída Baarová kolikrát u toho filmování byla a snažila se jí nějak poradit, pomoci, snažila se jí nabízet určité kontakty a seznamovat ji s lidmi, kteří by jí mohli pomoci.“ Na druhou stranu ale mezi sestrami docházelo i ke konfliktům. Zorka třeba nemohla přijmout její vztah s Goebbelsem.

Lída Baarová a Zorka Janů

Nemožnost vyrovnat se „obdivované a hýčkané“ sestře byla jednou z příčin bulimie, která u Zorky pravděpodobně propukla. „Na samém začátku její herecké kariéry jí Lída dala jasně najevo, že má pár kilo navíc. V té křehké duši to zřejmě vytvořilo určitou zábranu, blok, přestala jíst a vyhubla úplně na kost. Samozřejmě se to sčítalo i s tou psychickou nevyrovnaností a skončila nakonec na léčení,“ říká Milena Štráfeldová a dodává, že Zorka jedla jednu okurku denně.

Celý rozhovor se spisovatelkou Milenou Štráfeldovou o sestrách Lídě Baarové a Zorce Janů si můžete poslechnout přímo v článku, nebo v iRadiu.

autoři: zbu , jpr
Spustit audio