Zoolog: Životní strategie netopýrů je blízká člověku

28. duben 2016

Kolik spánku potřebují zvířata? Podle čerstvé studie vědců z katalánské univerzity spí všechna zvířata včetně jednobuněčných organismů. Masožravci stráví spánkem více času než býložravci, a menší zvířata spí déle než ta větší.

Rekordman ve spaní je netopýr s 20 hodinami denně, naproti tomu třeba žirafě stačí jen dvě hodiny. A protože začíná období, kdy se i netopýři budí ze zimního spánku, navštívili jsme největší krkonošské zimoviště netopýrů Herlíkovické štoly.

„V druhé půlce dubna většina netopýru svá zimoviště opouští,“ potvrdil v Magazínu Leonardo zoolog Jiří Flousek.

Poté se toulají po kraji, aby během května začali obsazovat letní kolonie, kde samice porodí mláďata, která do začátku prázdnin budou vychovávat.

Přes léto se zase budou toulat po krajině, v průběhu listopadu se vrátí zpět do Herlíkovických štol, aby zde strávili 6 měsíců zimním spánkem.

„Díky kroužkování herlíkovických netopýrů víme, že se sem na zimu sletují ze vzdálenosti mezi 30 až 50 kilometrů,“ dodal zoolog.

Jak početné je potomstvo, které se během léta podaří herlíkovickým netopýrům vyvést? „Netopýři jsou velmi komplikovaná skupina na zjišťování početnosti, takže spočítané je nemáme,“ přiznal Flousek.

„Netopýr ale není myš. Rodí jedno mládě ročně, výjimečně dvojčata, a k dalším porodům dochází až v následujícím roce,“ upozornil odborník.

Strategie netopýrů je tak mnohem blíže životu člověka než životu myší, které jsou schopny se rozmnožit několikrát během roku ve vrzích po až deseti mláďatech.

„Na rozdíl od myší, které se dožívají přibližně roku, se netopýři v Krkonoších se dožívají 20 až 25 let. Extrémy v naší republice zjištěné také díky kroužkování jsou 35 až 37 let,“ vysvětlil Flousek.

Samice jsou oplozeny buď na podzim nebo během zimy, ale samice udržuje sperma v genitáliích až do konce hibernace, a k oplození vajíčka dochází až v předjaří.

„Dodnes bylo v Krkonoších zjištěno 20 druhů netopýrů z celkových 27 zjištěných na území České republiky, což je pěkná diverzita,“ chválil krkonošskou populaci netopýrů Jiří Flousek.

autoři: mše , oci
Spustit audio