Zoo Praha slaví 90 let. Z provinční zahrady se vyšvihla na světovou úroveň, pomáhá i se záchranou vzácných druhů

2. říjen 2021

Možná jste nikdy neslyšeli o medvědici Noře, ale určitě jste ji někdy viděli. Tato samice ledního medvěda se totiž stala předlohou známé série keramických popelníků, které zdobily stoly našich babiček. Navíc se Nora stala matkou prvního mláděte ledního medvěda, které se podařilo odchovat v zajetí. Stalo se tak v roce 1942. Zatímco v Evropě zuřila druhá světová válka, tehdejší ředitel Zoo Praha Jan Vlasák se svou ženou odchoval samičku Ilun.

Mládě bohužel v prvním roce života utrpělo ve výběhu úraz, po kterém uhynulo, ale dá se říci, že Ilun započala dráhu odchovů zvířat, která se obvykle v zajetí odchovávají jen velmi těžko.

Čtěte také

A v tomto trendu Zoo Praha pokračuje dodnes. Ať už jde o koně Převalského, gorily nížinné, slony, tapíry čabrakové, supy mrchožravé a řadu dalších. A lední medvědice v pražské Troji po Ilun odchovali další dvě.

Vedle ohrožených exotických druhů se ale pracovníci pražské zoo věnují i ochraně domácí fauny. Podílejí se třeba na monitoringu a reintrodukci sýčka obecného, který byl v Česku dříve zcela běžný, ale dnes na našem území přežívá jen posledních několik desítek párů.

Pražská zoo také pracuje na návratu syslů obecných do Trojské kotliny. V té se tito hlodavci dříve také vyskytovali hojně, ale činnost člověka a další nepříznivé vlivy způsobily, že sysel z volné přírody takřka vymizel. V Troji se dnes syslům ale zdá se daří, a pokud bude pozitivní trend pokračovat, rozšíří se odtud i do dalších částí Česka.

Připomeňte si historii a úspěchy pražské zahrady. Připravil Ondřej Novák.

Spustit audio

Související