Znovusjednocený Jemen

4. prosinec 2008
Sedmý světadíl

Před nedávnem došlo k záplavám v jemenské poušti, které narušily architekturu města Šibam, místní Manhattan s jedenáctipatrovými domy ze středověku. Záplavy tu byly po delší době a Jemence to překvapilo.

Jemen býval dlouho územím, které na cestovatele působilo svým orientálním kouzlem. Dostal se dokonce i do Starého zákona, protože odtud pocházela mytická královna ze Sáby, která okouzlila biblického krále Šalamouna a povila mu dítě. Sabejci a Minejci zde založili říši, ale poměrně brzy se taky vydali na území dnešní Etiopie, kde vytvořili bohaté území Aksum. Možná právě na území starého Jemenu, který zasahoval i do Afriky, existoval i bohatý Punt. Po roce 630 však už zemi dominovali muslimští Arabové, kteří odolávali všem cizím vlivům. Taky většinou žili na úrodné vysočině poblíž města Saná, zatímco u moře se rozkládaly pouště a přístavy, kde bylo obyvatelstvo více multikulturní, často blízké Africe.

Roku 1517 severní Jemen přešel do plné sféry vlivu Osmanské říše, která ale nebyla příliš schopná ovlivňovat místní námořní ruch. Přístav Aden totiž vítal obchodníky a kontroloval oblast, kudy musely připlouvat lodě z Indického oceánu směrem do Středozemního moře. Tady se nejen vyměňovaly příběhy hodné tisíce a jedné noci i myšlenky, ale taky různá koření, dřeva a drahé látky, což jistě brzy mohlo zaujmout velké koloniální mocnosti. I proto se právě jižní Jemen, tedy hlavně Aden, stal roku 1839 britským protektorátem. Pro Brity šlo hlavně po otevření Suezského průplavu důležité překladiště mezi Indií a Evropou, což bylo zásadní pro celou oblast. Jemenci ale většinou zůstávali chudými obyvateli, proto se často vydávali do světa. Jeden bosý Jemenec odešel do Saúdské Arábie, aby se stal jedním z nejbohatších stavebníků na světě. Tak vznikl klan bin Ládinů, nyní proslulý spíše nechvalně.

Rozdíl mezi náhorní planinou a pobřežím měl vliv i na fakt, že když byl roku 1969 svržen místní imám, země se rozdělila na Arabskou republiku Jemen s hlavním městem Saná a socialisticky zaměřenou Demokratickou lidovou republiku Jemen s Adenem. Ale rok 1990 opět situaci změnil znovusjednocením území a stát je nyní znovu islámský. Přesto hlavně severní část Jemenu do značné míry ještě připomíná středověk. Vládnou zde jednotlivé kmeny, lidé se živí hlavně zemědělstvím a po celý den přežvykují místní drogu betel.
Turisté tu nejsou zcela v bezpečí. Před nedávnem dokonce u americké ambasády vybuchla nálož, teroristé jsou totiž aktivní i zde. Lépe se proto mají při návštěvě pouště Rub al-Chálí, kde jsou u Vádí Hadramaut kouzelné oázy jako Tarím nebo právě Šibam se svou staletou kulturou. Jemen si naštěstí stále udržuje orientální kolorit, který stojí za to trochu poznat a udržet.

Seriál Stereotypy vysíláme v magazínu o světě, jeho rozmanitosti a problémech Sedmý světadíl.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio