Znovuobnovení placených zón? Opět zmatek a chaos. Nikdo nás předem neinformoval, zlobí se primátoři Hřib i Baxa

28. duben 2020

Ve městech mohou znovu platit zóny placeného parkování, a to včetně modrých zón pro rezidenty. Od poloviny března se mohlo dočasně parkovat zdarma. Příslušné krizové opatření ale vláda v pondělí večer nečekaně zrušila. Ze židle to zvedlo primátory Prahy i Plzně. 

Čtěte také

Kabinet vydal rozhodnutí o znovuzavedení placeného parkování jen pár hodin před začátkem jeho platnosti. Vedení měst teď proto řeší, jestli budou strážníci za špatné parkování hned vybírat pokuty. Třeba Praha dá řidičům ještě 14 dní na přípravu, říká primátor Zdeněk Hřib z České pirátské strany.

„Abychom zabránili chaosu, tak neprodleně vydám nařízení, podle kterého zóny obnovíme až k 11. květnu. Je to dohodnuto i s městskými částmi Prahy,“ říká Hřib.

Třeba v Plzni budou parkovací zóny platit hned, lidem ale zatím podle magistrátu nebude hrozit pokuta. Podobně chce postupovat i brněnský magistrát. Náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS) potvrdil, že město bude poplatky znovu vybírat až na začátku příštího týdne. Ještě o tom ale bude dnes (v úterý 28. dubna) jednat zastupitelstvo.

Zase jen chaos...

Co ale primátoři měst kritizují, je, že vláda zase dělá chaos. Pražský krizový štáb v minulosti žádal uspíšení spuštění parkovacích zón. Náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (hnutí Praha sobě) teď označil krok kabinetu za překvapivý. Kritický je k rychlému obnovení zón taky primátor Plzně Martin Baxa z ODS, podle které bude několik dní trvat, než se podaří celý systém spustit.

„Je to důkaz dalšího, neuvěřitelného chaosu, který tady vláda předvádí. Je úplně bizarní, že takový krok oznámí bez toho, aby to komukoli, byť jen s nějakým předstihem, avizovali,“ zlobí se Baxa.

Placené zóny kabinet pozastavil 16. března, znovuzavedení opakovaně oddaloval, a pak rozhodl, že znovu začnou fungovat až se skončením nouzového stavu. Ale i to se včera večer (v pondělí 27. dubna) nakonec změnilo.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru. 

Spustit audio

Související