Znovu68: Před 50 lety vojenská prokuratura začala stíhat vyšetřovatele kněze Toufara

Dne 7. června roku 1968 se do povědomí lidí vrátila kauza číhošťského zázraku. Na konci roku 1949 se v tamním kostele tajuplně pohnul dřevěný křížek. Lidé začínali mluvit o zázraku. Komunistická StB následně umučila faráře Josefa Toufara, ze kterého chtěla vymámit přiznání, že křížkem hýbal on sám.

Právě dnes je to na den přesně 50 let, kdy začala tehdejší vojenská prokuratura stíhat bývalého příslušníka Státní bezpečnosti Ladislava Máchu, který Toufara brutálně vyslýchal.

Vojenská prokuratura tehdy pouze zveřejnila, že bývalého příslušníka Státní bezpečnosti s iniciály L. M. podezírá z vraždy faráře Josefa Toufara, kterého měl brutálně fyzicky týrat a trýznit žízní, aby z něj dostal přiznání.

Znovu68. Tak se jmenuje nový dlouhodobý seriál Radiožurnálu, který popisuje hlavní události klíčového roku 1968, které se staly na den přesně před padesáti lety. Ukazuje, jak se tehdy v Československu žilo a jak vypadala politika.

Československá tisková kancelář napsala: „Aby nevyšla nezákonná činnost najevo, dal příslušník faráři Toufarovi vypít dosud nezjištěnou tekutinu. U Josefa Toufara došlo perforaci žaludečního vředu. Smrti nešlo zabránit ani operací.“ K obvinění přistoupila prokuratura až 18 let po smrti Josefa Toufara na základě informací ministerstva vnitra a šetření revizního odboru Generální prokuratury.

Ladislav Mácha byl brzy propuštěn

Pár dní po zatčení Ladislava Máchu propustili a stíhali na svobodě. Soudní stíhání ale skončilo prohlášením, že jeho trestné činy jsou již promlčené.

Částečná spravedlnost ho dohnala až nakonci 90. let. „Byl uznán vinným za zneužití služební moci a ublížení na těle Josefa Toufara. Byl odsouzen ke dvěma letům odnětí svobody,“ upřesňuje publicista Miloš Doležal, který s Ladislavem Máchou sám mluvil.

Ten podle Doležala svých činů nikdy nelitoval. Naopak je Mácha dodnes fanatickým komunistou. Je přesvědčený, že konal dobro. Vražda ho však kdysi stála kariéru.

Spustit audio