Znáte specifika mateřské dovolené? Ke státnímu příspěvku si lze legálně přivydělat

S mateřskou a rodičovskou dovolenou se z pracovního hlediska pojí náležitosti, které mohou usnadnit domluvu zaměstnanci i zaměstnavateli. Víte, kdy má žena informovat o svém těhotenství? Případně jak dlouho zaměstnavatel musí držet práci novopečené matce?

Žena není povinna sdělit svému zaměstnavateli, že je těhotná. Každopádně by to ale měla udělat, pokud vykonává těžké nebo nebezpečné práce, případně pracuje v chemickém nebo farmaceutickém průmyslu, kde by mohla přijít do kontaktu s látkami, které by mohly poškodit její zdraví nebo i plod.

Ze zákona je například zakázáno, aby těhotná žena vykonávala práce s materiálem většího objemu. Pokud má toto pracovní zařazení, musí ji zaměstnavatel převést na jinou pracovní pozici.

„Existují pouze dva důvody, kdy může zaměstnavatel ukončit spolupráci s těhotnou ženou. Jednak v případě, že sama firma či podnik ukončí svou činnost. A pak samozřejmě tehdy, když se žena dopustí zvlášť hrubého porušení pracovní kázně,“ říká advokát pražské kanceláře Randl Partners Mgr. David Borovec.

Když žena otěhotní ve zkušební době, je lepší, když se o tom svému zaměstnavateli po tuto dobu nezmíní. „Zaměstnavatel by ji v té době totiž mohl propustit bez uvedení důvodů. Rozhodně by jako důvod neuvedl její těhotenství,“ vysvětluje David Borovec.

Přivýdělek jinou činností

Délka mateřské dovolené závisí na tom, kolik dětí žena porodí. Při jednom dítěti se jedná o 28 týdnů, u vícečetných těhotenství je to týdnů 37. Na mateřskou dovolenou pak plynule může navázat takzvaná rodičovská dovolená trvající až do tří let věku dítěte.

Žena v práci

„Stávající místo je zaměstnavatel povinen ženě podržet po dobu čerpání mateřské dovolené. Pokud žena naváže dále rodičovskou dovolenou, je sice zaměstnavatel povinen držet jí místo, ale už to nemusí být to její původní, ale může to být jakákoli pracovní pozice, která odpovídá uzavřené smlouvě. To znamená, že čím šířeji je ve smlouvě sjednána pracovní náplň, tím je to pro tu ženu méně výhodné,“ popisuje právník.

Žena na mateřské, respektive rodičovské dovolené si může ke státnímu příspěvku přivydělat peníze navíc. „Pouze nesmí vykonávat stejnou činnost, jakou dělala u svého zaměstnavatele. A tak pokud na tu přivýdělečnou práci uzavírá nějakou dohodu, měla by být přinejmenším jinak pojmenovaná,“ radí David Borovec.

Další povinností, kterou musí žena na mateřské (rodičovské) při přivýdělku splnit, je zajištěná péče o dítě. Ve chvíli, kdy se rozhodne dát dítě mladší dvou let do jeslí nebo jiného obdobného zařízení, může tak udělat maximálně na 46 hodin měsíčně. Pokud by to bylo víc, přišla by automaticky o mateřskou, respektive rodičovský příspěvek.

Spustit audio