Známe jméno prvního vesmírného turisty. Na týdenní výlet kolem Měsíce by měl letět už za 5 let

18. září 2018

Bude to 42letý japonský podnikatel Yusak Maezawa. Do vesmíru poletí prostřednictvím firmy SpaceX a navíc s sebou vezme i několik umělců.

Jen týdenní výlet kolem Měsíce by měl proběhnout už za pět let (v roce 2023). Podnikatel prý koupil letenky nejen pro sebe, ale i pro 6−8 umělců (fotograf, malíř, muzikant, filmový režisér, módní návrhářka nebo architekt). Proč? Jako známý sběratel umění prý doufá, že celá cesta umělce inspiruje k vytvoření jedinečných děl.

Dear Moon

Pokud vás zajímá cena takové letenky, tak tu (zatím) neprozradili. Zřejmě se ale podnikatel podílí na financování celé akce, a to docela významně. Podle ředitele firmy Elona Muska je pravděpodobné, že umělci poletí zadarmo.

První vesmírný turista Maezawa už taky pojmenoval projekt cesty umělců k Měsíci jako Dear Moon (Drahý Měsíci). Každopádně, nebude to jen výlet bez rizika, i sám šéf SpaceX přiznal, že se toho může stát dost neočekávaného.

Vyhlídková loď se spoustou oken

Termín odletu se zřejmě ještě mnohokrát změní, zatím neexistuje ani samotná raketa. Podle Elona Muska, šéfa SpaceX, to ale bude přes 100 metrů vysoký nosič s nosností kolem stovky tun (a pro stovku pasažérů). Sloužit by neměl jen jednorázově, ale jako meziplanetární dopravní systém pro lety po celé Sluneční soustavě.

Protože je výletní, bude mít spoustu oken, tedy vyhlídku pro cestující. Až dosud byli kosmonauti odkázáni jen na malé průzory, a to ještě ve dveřích. Maezawova raketa prý ale bude vypadat jako skutečná vyhlídková loď.

autoři: Ondřej Novák , lup
Spustit audio

Související