Znám Pavla Blažka jako vzdělaného a orientovaného. A tohle převyšuje i spekulace, tvrdí Martin Kupka

30. listopad 2021

Prezident Miloš Zeman si do Lán začal zvát kandidáty na ministerské posty. Setkání s hlavou státu už absolvoval například Ivan Bartoš (Piráti), nominant na ministra pro místní rozvoj a digitalizaci. Pokud jde o jméno kandidáta, k němuž má Miloš Zeman výhradu, šéf Pirátů o něm nechce spekulovat. „Není ale třeba hovořit o nějakém plánu B – premiér navrhuje vládu a na prezidentovi je to akceptovat,“ ujišťuje.

A dodává, že sám si jako předseda jedné ze stran budoucí vládní pětikoalice za svými nominacemi stojí. „Nevidím důvod, proč by se na tom mělo cokoliv měnit.“

Čtěte také

Poté, co se kvůli možnému střetu zájmů vzdal kandidatury do čela ministerstva průmyslu a obchodu Věslav Michalik (STAN), je médii zpochybňováno další jméno – tentokrát jde o nominaci nejsilnější ODS.

Občanský demokrat Pavel Blažek navržený na post ministra spravedlnosti je podle zdrojů serveru Aktuálně.cz a Hospodářských novin prověřován policií ve věci podezření z podílu na korupci a manipulacích s městskými byty.

„Pavel Blažek vzbuzuje kontroverze jak u investigativních novinářů, tak u části občanů. Toto téma jsme s Petrem Fialou (ODS) probrali a on se za pana Blažka v tomto směru zaručil. Teď je to zodpovědnost nominujících stran. Je to kandidát ODS a nemyslím, že se to bude měnit,“ uzavírá Bartoš.

Kupka: Blažek pochybnosti vyvrátil

Jednoznačněji se na podporu svého spolustraníka vyjádřil Martin Kupka (ODS), kandidát na šéfa resortu dopravy. „Pavel Blažek jednoznačně vyvrátil jakékoliv pochybnosti. Mám od něj jasnou zprávu, že v této záležitosti vyšetřován není a nebyl.“

Hosty byli:
Ivan Bartoš, Piráti
Martin Kupka, ODS
Jaroslav Bžoch, ANO
Ondřej Ditrych, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, člen Vědecké rady Ministerstva zahraničních věcí ČR

Kupka připomíná, že snahy očernit jeho stranického kolegu se objevily i v minulosti, ale podezření nebyla nikdy naplněna.

„Znám Pavla Blažka jako člověka mimořádně vzdělaného, orientovaného v oblasti soudnictví, práva i legislativy. A to jsou hodnoty, které výrazně převyšují ony spekulace či pochybnosti, které v tomto směru zaznívají.“

Bude příští vláda pro povinné očkování? A kam bude směřovat diplomacie nového kabinetu? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související