Značkování pachatelů pomocí DNA

14. únor 2013

Neviditelnou signaturu obsaženou v DNA dopraví na tělo pachatelů speciální zbraň. Nový způsob označování bude vhodné pro trestné činy páchané ve skupině.

Způsoby boje s pouličními výtržnostmi jsou různé. Teď se k nim přidalo i velmi nekonvenční značkování možných pachatelů. Značkovacím médiem zde totiž není barva, ale neviditelná a navíc zcela unikátní informační signatura, obsažená v DNA. Patřičnou látku, která obsahuje DNA, na cíle dopraví speciální střelná zbraň.

Nová metoda pomáhá policii zejména v těch případech, kdy pachatelů je mnoho a nasazený policejní tým nezvládne všechny na místě zadržet. Policie proto může potenciální podezřelé označkovat a díky tomu je může identifikovat a zadržet později. DNA značky totiž vydrží jak na šatech, tak i na lidské kůži po dobu až dvou týdnů.

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/706QQFfUIK0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Technologii policejního značkování pomocí DNA vyvinula britská firma Selectamark. Dodává ji zatím ve dvou verzích - jako pistoli, nebo ručnici, společně s kuličkami se značkovací látkou v zásobnících. Tyto kuličky váží méně než jeden gram a připomínají náboje pro paintball. Každý zásobník obsahuje 14 kuliček se stejnou DNA signaturou. Plošnou střelbou tak lze označit stejnou signaturou účastníky téže události. Značkování je účinné až na vzdálenost 40 metrů, přičemž část vystřelené látky může dokonce projít oblečením a zachytit se na těle pachatelů.

Vystřelenou látku sice na šatech či kůži možného pachatele neuvidíme, firma ale dodává speciální přenosné čtečky s ultrafialovým skenerem, které přečtou DNA signaturu stejně snadno jako systémy pro čtení čárových kódů.

Firma Selectamark vyrábí na stejném principu také gel a sprej, které rovněž obsahují DNA. Sprejový značkovač lze mj. umístit do zavazadel s penězi. Při otevření kufříku s bankovkami je pachatel vzápětí neviditelně označkován, bankovky však nejsou znehodnoceny barvou. Taková značkovací zařízení mohou také využít majitelé prodejen či nemovitostí na obranu proti zlodějům. Tato technologie dokonce už jen preventivně snižuje zločinnost v dané lokalitě.

Zdroje: Popular Science, Daily Mail

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.