Zmrzlý muž z Mongolska pochází ze 3. století př. n. l.

27. prosinec 2006

Hrob, který před časem nalezli v Mongolsku archeologové, odhaluje svá tajemství. Pochází ze 3. století př. n. l. a do současné doby byl "zakonzervován" ve zmrzlé půdě, takže se jeho obsah výborně uchoval. Celý obsah hrobu byl převezen z mongolského Ulánbátaru do ruského Novosibirska.

Za samotným objevem hrobu stojí novosibirští vědci společně s německými kolegy. Hrob objevili při archeologické expedici v Altajské oblasti, takže se muži, který je v něm pohřben, začalo říkat Altajský člověk. Hrob byl objeven už před několika měsíci, ale nebylo vůbec jednoduché dostat jeho obsah ze země, aniž by byl poškozen, a přemístit jej do laboratoří, kde se vědci zabývají jeho studiem a restaurováním. Novinářům představil nález zástupce ředitele pro vědeckou práci Institutu archeologie a etnografie sibiřského oddělení ruské Akademie věd, akademik Vjačeslav Molodin.

Díky tomu, že byl hrob po celou dobu uchován ve zmrzlé půdě, dochovaly se v něm materiály, které by se za běžných podmínek za více jak 2.000 let rozpadly, včetně dřevěných částí, houní, látek, a organických ostatků člověka.

Podle zjištění archeologů šlo o pastýře a vojáka v jedné osobě. Na tom není ovšem nic divného. Všichni lidé, kteří žili v této oblasti ve stejné době, chovali současně dobytek i bojovali. V hrobě byly například objeveny zbraně. Muž zemřel poměrně mladý, mohlo mu být kolem třiceti. Jaká byla přesná příčina jeho smrti, vědci dosud nezjišťovali, ale počítají s tím, že během výzkumu by mělo dojít i na to.

Za rok by se měl celý obsah hrobu vrátit do Ulánbátaru ve zrestaurovaném a zakonzervovaném stavu a nález pak bude možné představit široké veřejnosti. Paralelně s tím vědci podrobně zkoumají všechny nalezené předměty a společně s kolegy z Německa už připravili první článek, který vyjde v Rusku a Mongolsku. Přibližně za rok pak bude připravena celá kniha o těchto nálezech.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.