Změny v EET. Babiš teprve nyní zjišťuje, kolik druhů podnikání máme, komentuje Lucie Stuchlíková

24. listopad 2016

Atmosféru koaličního jednání značně poznamenalo překvapivé oznámení hnutí ANO, že chce ve sněmovně navrhnout, aby z elektronické evidence tržeb mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do čtvrt milionu korun.

Podle Lucie Stuchlíkové ze serveru Seznam.cz to vypadá na vážnou koaliční roztržku: „Jednání koaliční rady bylo velmi vyhrocené. Když skončilo, tak premiér předstoupil před novináře a byl viditelně rozčilený tím, co se tam stalo. Dokonce to i říkal – že je rozčilený, nechápe, proč ministr Babiš přichází se změnou zákona jen 7 dní před tím, než začne platit, a že pokud chtěl některým podnikatelům ulevit, mohl to udělat už dávno.“


Ministr Babiš navrhl včera i další změnu, která by se týkala e-shopů – aby se nemusely evidovat platby kartou online. Jako vysvětlení uvedl, že teprve nyní zjišťuje, kolik druhů podnikání vlastně v Česku máme, což bylo poněkud kuriózní. LUCIE STUCHLÍKOVÁ

Stuchlíková vysvětluje, že ministr financí včera úplně nevysvětlil, proč přišel se změnou na poslední chvíli. Řekl prý jen, že se rozhodl reagovat na stížnosti některých podnikatelů a vyjít jim vstříc, ale to, že by z toho měli být vyjmuti malí podnikatelé, říká opozice i podnikatelé už nějakou dobu.

Obavy vyjádřil i premiér, a sice že podnikatelé nebudou vědět, jak se v EET zorientovat. Podnikatelé, na které se vztahuje EET již od začátku prosince, se tak mohou dostat do situace, kdy si musí pořídit registrační pokladnu, ale později může začít platit změna, podle které by ji mít nemuseli.

Na koaliční radě se projednával i zákon o střetu zájmů – Lucie Stuchlíková uvádí, že se hnutí ANO snažilo přemluvit koaliční partnery, aby zákon ve sněmovně zamítli. Přinesli si na to nový posudek, který říká, že by zákon mohl být protiústavní. ČSSD ale trvá na jeho schválení v současné podobě a lidovci ho podpoří také. Stuchlíková tedy předpokládá, že zákon projde.

autoři: bum , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.