Po dění z posledních dní ani nevím, jestli vyhlížíme brexit, nebo breturn, říká šéf české pobočky britské firmy Renishaw

20. březen 2019

Technologie pokročily – existují první domy vytištěné na tiskárnách. A tisknout se zkouší téměř všechno. Hostem Řečí peněz je Josef Sláma, ředitel české pobočky britské společnosti Renishaw, který se specializuje na robotiku a průmyslové 3D tiskárny. Robert Břešťan se ptá i na dopady případného brexitu.

Situace kolem brexitu a jeho případného odkladu se stále více zamotává. Evropští politici, kteří mají koncem týdne případný odklad odchodu Velké Británie posvětit na summitu, do Spojeného království vzkazují, ať tamní politická reprezentace jasně řekne, co si vlastně přeje v procesu britského odchodu z EU. To vše sledují společnosti na obou stranách kanálu La Manche.

Britská společnost Renishaw je přední světovou společností v oboru strojírenských a vědeckých technologií a patří k lídrům mezi výrobci zařízení pro 3D tisk z kovu. V současnosti má přes 70 poboček ve 35 zemích světa a šéf české pobočky firmy Josef Sláma v Řečí peněz označil způsob, jaký se brexit dohaduje, jako ten nejbritštější. Ptal se ho Robert Břešťan.

Josef Sláma

Vyhlížíte brexit z obavami?
Vyhlížíme brexit a po tom dění z posledních dní vlastně ani nevím, jestli vyhlížíme brexit, nebo breturn.

Co tedy říkáte jako manažer společnosti na tu nejistotu, kterou teď kolem jednání politiků máme? Dotýká se vás tato nejistota?
My si nemůžeme dovolit, aby se nás dotýkala nějaká nejistota. V byznyse prostě nejistotu nechceme. Proto naše vedení v Anglii v roce 2016 po rozhodnutí o brexitu ihned vytvořilo skupinu, která se zabývala přípravami na brexit. Od samotného počátku jsme pracovali s tím nejhorším scénářem – tedy s brexitem bez dohody.  Na ten se intenzivně připravujeme a myslím, že jsme na něj dnes připraveni.

Co by pro vás brexit bez dohody znamenal?
Jednoznačně neuvěřitelnou spoustu utracených peněz, protože představuje zvýšené náklady. Naši zákazníci jsou zvyklí na to, že jeden den si něco objednají a druhý den to mají na stole. Ta velká teritoria, jako například Německo nebo Amerika, mají své sklady přímo u nich. Ale takové země, jako je Česko, Slovensko, Maďarsko, Švédsko a v podstatě celá EU dosud spoléhali na to, že máme sklad v Anglii a odtud očekávají, že jim do druhého dne zboží dodáme. Tak jsme je to sami naučili…

Jinými slovy: největším problémem pro vás bude logistika, cla a zdržování dodávek?
Logistika, administrativní zátěž, zdržení a případně nějaké poplatky, to všechno by byl problém. Od počátku jsme si ale dali za cíl, že tento problém musí zůstat u nás. Máme několik variant řešení a jedním z nich je rozšíření logistického centra, které máme v Irsku, a tím pádem můžeme využít tzv. irskou pojistku, která v  brexitových dohodách figuruje.

3D tisk

A co třeba posílení role české pobočky? Často se mluví o britských firmách, které zvažují kvůli brexitu přesun svých sídel do zemí Evropské unie…
Nechceme úplně přesunout sídla. Před lety byla ve hře menší výroba, která se měla přesunout do Česka, ale tehdy vyhrála Indie. Je samozřejmě možné, že někdy v budoucnu můžeme o Česku uvažovat jako o logistické základně, ale stejně tak se uvažuje o Maďarsku nebo o Německu. Toto je otevřená věc.

Aktuálně se mluví o odkladu brexitu na 30. červen. Řeší tento posun něco z vašeho hlediska?
Já myslím, že celé to dění, které kolem brexitu máme možnost vidět, je pravděpodobně ten nejbritštější způsob, jakým se dá takováto věc naprojektovat. Ale zpět k otázce. Ten odklad je podle mne zajímavý už z toho, že pokud v příštích dnech parlament přece jen na dohodu přistoupí, tak to dá příležitost, aby se během těch tří měsíců vyřešily všechny technické a administrativní otázky. Pokud ta dohoda neprojde, pak bude odklad delší a o to zajímavější to pro nás všechny zase bude.

Vy toho o Britech musíte vědět hodně, když v britské firmě pracujete už 25 let. Takže vysvětlete, co myslíte tím nejbritštějším způsobem?
To se nedá stručně vysvětlit. Protože pro ně už pracuji tak dlouho, tak jsem si nějakou představu udělal, ale musím říci, že se stále učím. Všem ale doporučuji: Vezměte si Sherlocka Holmese nebo Agathu Christie anebo nejlépe nějaký spis od Winstona Churchilla. Zapomeňte na děj, sledujte situace a jakým způsobem jsou řešeny.

Změní 3D tisk svět průmyslu? Poslechněte si celý pořad Řečí peněz, jehož hostem byl Josef Sláma, ředitel české pobočky britské společnosti Renishaw, která se specializuje na robotiku a průmyslové 3D tiskárny.

autoři: Robert Břešťan , dog
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.