Žluté oční bělmo, žilky na hrudníku, třes rukou značí onemocnění jater. Těm škodí alkohol, tučná strava i některé léky

1. srpen 2023

Leží vpravo pod žebry, vypadají skoro stejně jako zvířecí, jen jich máme asi jeden a půl kila. Lidská játra. Naše vnitřní továrna a čistička v jednom. Zpracovávají živiny z krve a přeměňují je na energii. Detoxikují organismus od škodlivin, které vznikají v těle, ale i těch, které mu dodáváme. Ukládají vitaminy, produkují žluč, kterou potřebujeme k trávení tuků, vyrábějí stavební prvky ke srážení krve.

Bez jater bychom zemřeli. Dokonce velmi záhy. Neměli bychom glukózu pro činnost orgánů, trávila by nás stoupající hladina amoniaku v krvi, a ještě bychom postupně vykrváceli. Játra jsou pro nás tedy zcela zásadní. Přesto jim umíme pěkně zavařit.

Nejčastější příčinou poškození jater je podle lékaře českobudějovické nemocnice Filipa Shona alkohol. „Denní dávkou alkoholu by měl být maximálně jeden panák, nebo tři deci vína, nebo jedno pivo. A pro ženu pouze polovina. To je nejvyšší množství, která se nedá nasčítat, že si to člověk našetří na víkend a potom to zkonzumuje najednou,“ připomíná.

Dále játra ohrožuje strava bohatá na tuky, hlavně živočišné. „Ta vede k obezitě, a tím pádem i ztučnění jater. Obezita jako taková je celosvětovým problémem a s ní stoupá četnost nealkoholických tukových nemocí jater,“ říká Filip Shon.

Pozor na přemíru paracetamolu

Játrům škodí i různé viry, především žloutenky, a některé léky a jedy. „Z léků jde hlavně o paracetamol, potom některá antibiotika. Pro játra jsou škodlivé také pesticidy, rozpouštědla a látky, které se používají v zemědělství a průmyslu,“ upřesňuje lékař.

Paracetamol je podle něj výborným lékem k potlačení bolesti a chřipkových příznaků, ale je třeba respektovat maximální doporučenou dávku. „Někdy se stane, že pacienti zkombinují několik preparátů s paracetamolem a už při malém překročení množství může dojít k poškození jater. Pokud je navíc pacient třeba vyhladovělý, není v ideální kondici nebo to ještě kombinuje například s alkoholem, hrozí i akutní selhání,“ popisuje Filip Shon.

Cesta ke zdravým játrům se tedy skrývá ve zdravém životním stylu. Lékař doporučuje vyvážený jídelníček se zeleninou, ovocem a rostlinnými tuky, dostatek pohybu, udržování zdravé hmotnosti a také ochranu před infekčními hepatitidami a vyhýbání se toxickým látkám.

Čtěte také

Jedním z příznaků vážnější jaterní choroby je zežloutnutí očního bělma. „Při větší míře žlučového barviva v krvi i zežloutnutí kůže,“ dodává Filip Shon.

Takzvané jaterní skvrny se podle něj někdy při onemocnění tohoto orgánu objeví, ale nejedná se o typický příznak. „Typickým kožním projevem už pokročilé choroby jater, především cirhózy, jsou drobné červené žilky, takové metličky na hrudníku. To je známka cirhotické přestavby jater. Při poruše jater může také docházet ke změně barvy stolice a moči. Stolice bývá nápadně světlá, taková jílovitá a moč naopak velice tmavá, barvy tmavého piva,“ upřesňuje.

Jaterní onemocnění doprovází i pocit zvýšené únavy a při selhávání orgánu se objevuje takzvaná jaterní encefalopatie. „To je taková mozková nedostatečnost. Pacient je psychicky nevýkonný, špatně se orientuje v prostoru, má takový typický třes horních končetin. Právě to jsou známky nastupujícího jaterního selhání,“ doplňuje lékař.

Celý rozhovor o játrech, jejich onemocnění i prevenci s lékařem Filipem Shonem z českobudějovické nemocnice si poslechněte online.

Spustit audio

Související