Zlikvidovat Rusko sankcemi? Příliš nebezpečné a Evropa to ví, říká odborník

14. srpen 2014

Kreml s okamžitou platností zakázal na rok dovážet potraviny ze Spojených států, zemí Evropské unie, Austrálie a Kanady. Plánuje také omezení letecké dopravy nad svým územím.

Taková je reakce ruské vlády na zpřísněné sankce Evropské unie vůči Rusku. Ocitli jsme se ve spirále sankcí a antisankcí?

„Rusové to vnímají jako útok západu na Rusko,“ vysvětlil v pořadu Pro a proti odborník na Rusko z Fakulty sociálních věd UK Karel Svoboda.

Sankce zajistí hlavně zvyšování popularity Vladimíra Putina na domácí půdě, odhadl expert „On logicky využije situace ve svůj prospěch. Opozice bude mít ještě těžší podmínky pro život než doteď.“

Účinnost sankcí komplikují jejich nejasně definované podmínky, soudí Svoboda.


Svoboda: „Základní problém je v tom, že my nevíme moc, co dělat, pokud Rusko nesplní, co bychom si přáli, přičemž vlastně ani nebylo jasně určeno, co sankce mají přinést. Bylo pofidérně řečeno, že mají přivést Rusko k jednacímu stolu, ale efekt sankcí bude opačný.“

„Souhlasím s tím, že současné sankce moc Rusko nebolí,“ řekl odborník.

Sankce, která by Rusko bolela a velmi brzo by ho přivedla ke krachu, by byl zákaz půjček evropských bank ruským firmám.

„Je otázkou jestli je tak velké štěstí Rusko „zlikvidovat" a mít problém ve 140 milionové zemi. To je další moment, kterého se Evropa bojí,“ tvrdí Karel Svoboda.

Ekonom David Marek ruskou ekonomiku popsal následovně:

„Rusko je dlouhodobě podrozvinutá a podkapitalizovaná ekonomika se špatnou infrastrukturou, závislá na vývozu neopracovaných surovin. O kondici ruské ekonomiky se ví dlouhodobě, že je zkrátka špatná.“

Je možné, že se ruské autority budou snažit svádět nezdar ekonomiky na západem uvalené sankce, ale to je jen díl celého příběhu, popsal možný vnitropolitický vývoj ekonom.

Rozhodnutí o sankcích nebylo pro EU jednoduchým krokem.


Marek: „Sankce EU se velmi opatrně vyhýbají energetickému sektoru, protože závislost na dovozu energetických surovin z Ruska je krátkodobě neodstranitelná, tudíž museli evropští politici velmi opatrně našlapovat.“

„Při současné úrovni sankcí zatím rychlé zhoršení ekonomické situace nehrozí. Tomu se ostatně všichni snaží vyhnout,“ vysvětlil ekonom.

Podle něj je na velkou ekonomiku Ruska navázána celá řada okolních zemí.

„Způsobit problém Rusku znamená způsobit problém pobaltským ekonomikám, které jsou součástí eurozóny, ale i Ukrajině, Bělorusku, Arménii a dalším,“ varoval David Marek.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio