Zlého člověka se zbraní zastaví jen dobrý člověk se zbraní, tvrdí poslanec Váňa

27. červen 2017

Poslanecká sněmovna by měla ještě před prázdninami rozhodnout o změně ústavního zákona, která by umožnila obyvatelům Česka nabývat, držet a nosit zbraně k zajištění bezpečnosti republiky. Úpravu hájí ministerstvo vnitra, podle Milana Chovance je potřebná kvůli obraně proti případným teroristickým útokům. Kritici ale namítají, že obranu státu mají zajišťovat armáda a policie.

Politoložka z Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze Vladimíra Dvořáková si myslí, že změna ústavního zákona je zbytečná, protože řada věcí se dá upravit jinak.

Vláda k novele nedala své stanovisko, ministr obrany je proti a návrhem se nezabýval ani výbor pro obranu. „Předpokládala bych jasnější formulace o tom, jak by případný zákon, který novelu musí upřesňovat, měl vypadat. Máme čtyři měsíce před volbami, netušíme, jak dopadnou, a víme, že obchodníci se strachem tu působí silně a vytváříme větší prostor, aniž by bylo jasné, jak to bude vypadat,“ kritizuje návrh Dvořáková.


Psychologicky může změna posílit pocit bezpečí, ale podle mého názoru bude kontraproduktivní a spíš bezpečnostní situaci zhorší.Vladimíra Dvořáková

Riziko vidí například i v tom, že změna není součástí hlubší koncepce a analýzy hrozeb, důvodová zpráva je podle jejího názoru vnitřně rozporná. „Když půjdu na vánoční trh a objeví se tam teroristická hrozba, nebo někdo zaútočí, míra pravděpodobnosti, že tam bude někdo se zbraní a bude ji schopen ovládat, se blíží nule. I kdyby tam někdo byl, musí být vycvičen a zkoordinován.“

Dvořáková má obavu i z toho, že by se mohly vytvářet ozbrojené skupiny, které by se mohly dopouštět násilí, nebo že když se mezi lidi dostane víc legálně držených zbraní, mohou skončit ve špatných rukách.

„Mám obavy, že se dají občanům zbraně a pak teprve budeme přemýšlet,“ říká politoložka.

„Ústavní zákon o bezpečnosti České republiky obsahuje povinnost každé fyzické i právnické osoby přispět v případě potřeby k bezpečnosti státu. My do toho zákona nově chceme vložit právo občanů podílet se na zajištění bezpečnosti státu, což je nejen symbolicky velmi významné, ale je to významné i v kontextu toho, co se děje v současné Evropě,“ oponuje předseda sněmovního bezpečnostního výboru Roman Váňa z ČSSD.

V praxi budou mít lidé možnost podílet se na zajištění bezpečnosti s vlastní zbraní. Je to v kontextu změny, která proběhla před více než rokem v zákoně o zbraních a střelivu, kde Poslanecká sněmovna zrušila právo vlády odzbrojit obyvatele v případě války.


Smyslem této novely není měnit pocity, smyslem je zvýšit bezpečnost České republiky. A to se nepochybně tímto zákonem povede.Roman Váňa

Na otázku, zda není projednávání uspěchané, když stávající sněmovna nestihne schválit zákon, který by měl upřesnit, kdo a za jakých podmínek by mohl k bezpečnosti státu přispět, Váňa odpovídá, že zákon se projednává standardní cestou a kdyby se stále čekalo, až bude po volbách, nedalo by se udělat nic.

Všichni ministři za ČSSD doporučili schválení zákona, všichni ostatní ministři ne, vláda se tedy nevyjádřila. Připomínky ministrů obrany a spravedlnosti zhodnotil Váňa tak, že zdůvodnění ministra obrany Martina Stropnického je směšné a ministr spravedlnosti Robert Pelikán záležitosti vůbec nerozumí.

„Zákon neřeší, jak zbraň použít, v jaké situaci, kdo ji má použít. My říkáme, že občané se mohou se svými zbraněmi zapojit do zajištění bezpečnosti České republiky a obrany svých práv. Z hlediska toho, co připravuje EU, tedy výrazné omezení legálního držení zbraní, což je vydáváno za protiteroristické opatření a je to naprosto absurdní a nesmyslné, tak tomu se chceme bránit mimo jiné i cestou tohoto ústavního zákona,“ vysvětluje Roman Váňa.

Dodává, že zákon může být mezinárodně velmi důležitý, přinejmenším až se bude Česko soudit o platnost evropské směrnice o omezování legálního držení zbraní.

„Nedělejme si iluze, že ti špatní se ke zbraním nedostanou. Pořád se bavíme jen o tom, jak to ztížit těm dobrým, a to je přece špatný postoj, protože my musíme těm dobrým umožnit, aby se bránili před těmi zlými s nelegálními zbraněmi. Je jednoduché pravidlo, už dávno vyřčené, že zlého člověka se zbraní zastaví jen dobrý člověk se zbraní, jinak to nejde,“ uzavírá Váňa.

autoři: ves , jpr
Spustit audio