Zkoumány geoglify - nejstarší obrazce v kameni na peruánském pobřeží

24. září 2010

Nejstarší geoglify peruánského pobřeží se nacházejí v San Juan de Lurigancho, což je jeden z nejhustěji obydlených obvodů Limy. Zde byly objeveny kresby a ornamenty vytvořené v kameni asi před 4500 lety.

Asi stovka geoglifů je starší než slavné linie na planině Nazca na jihu Peru, nicméně, podle informací peruánského archeologa Julia Abanta, je v současnosti před rozšiřováním města uchráněno v nedotčeném stavu jen asi 40 z nich.

San Juan de Lurigancho se nachází asi 10 km na východ od historického centra Limy, v oblasti, kde se aridní a rovinatý terén mění v údolí a kopce až 3000 m. vysoké, s divokou vegetací a zvířenou. Okres nalezneme v údolí Cantogrande, jehož jeden z hlavních vrcholů Cerro Colorado dosahuje výšky 2240 m. Abanto poznamenal, že Cerro Colorado bylo místo setkání různých prehispánských národů, neboť důkazy potvrzují jeho existenci pravděpodobně od velmi ranných dob až do epochy Inků (13. - 15. století) a dokonce do začátků kolonizace (16. století).

První spatřili linie v Cantogrande piloti, kteří přelétali Limu v roce 1945, ale prozkoumány byly až v roce 1976 Lorenzem Roselló. Tento odborník nalezl 65 obrazců v pampě, některé o velikosti až 4 km, ale všechny zmizely při osidlování oblasti. "Zábor půdy byl hlavní důvod zmizení celého tohoto komplexu obrazců," zdůraznil Abanto. Počínaje rokem 1980 se do San Juan de Lurigancho uchýlily tisíce rodin prchající z různých míst země před terorismem. V současnosti zde žije asi 800 000 obyvatel. Rosello u jednoho z obrazců určil stáří 2500 let př. Kr., což odpovídá předkeramickému období Peru.

S těmito důkazy Abanto vytyčil novou hypotézu a podnikl řadu pěších výzkumných výprav do oblasti, aby potvrdil obřadní a kultovní charakter geoglifů. Od roku 2000 objevil archeolog a interdisciplinární skupina dobrovolníků 40 postav na svazích a hřebenech údolí Cantogrande a na Cerro Colorado. Povětšinou tvoří geoglify linie, uspořádané do obrovských lichoběžníků. "Existuje pouze jeden geoglif figurálního tipu, který představuje hada," uvedl odborník. Kromě toho bylo při výpravách objeveno 10 kamenných bloků s vyobrazenýma očima, hledícíma k obloze, s obličeji kočičích rysů a s kruhů a body - všechny s charakteristikami umění kultury Chavín (asi 900 př. Kr.).

Abanto dodal, že soubor nálezů je součástí archeologické rezervace vyhlášené právním nařízením Národního kulturního institutu (INC) v roce 2003.

Nejstarší nalezené objekty jsou kamenné hroty, které užívali lovci jako šípy mezi lety 9000 a 7000 př. Kr. v tzv. časném předkeramickém období. Nejmladší nálezy jsou nádoby a džbány Limské tradice (300 n. l.) a keramika z Cuzka (1500 n. l.), objevené v útulcích, používaných poutníky pro přečkání noci. Kromě toho se nalezly 4 malé ceremoniální struktury, tábory a zóny "huacas" (místa uctívání) s oltáři, nicméně bez dokladů obětí nebo pohřbů.

Skupina vedená Abantem, absolventem Národní univerzity Sv. Marka, hodlá prohloubit své výzkumy vykopávkami, které by umožnily určit přesně dobu, kdy se zde konaly obřady a přidružené aktivity.

"Domníváme se, že Cantogrande velmi přispěje k porozumění celé problematice geoglifů, této starobylé tradici, která se rozšířila po velké části peruánského pobřeží," zdůraznil odborník.

autor: Ladislava Filipová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.