Zkáza španělské flotily u Floridy

21. září 2010

Před 294 roky vyplula z Havany do Španělska flotila 11 korábů. Na palubě vezly jihoamerické stříbro a zlato v ceně 14 milionů španělských pesos. O týden později udeřil u floridských břehů na flotilu hurikán a poslal lodi ke dnu. Od té doby hýčkají generace hledačů pokladů sen o tom, že pohádkové bohatství vyzvednou z mořského dna.

Flotile, která měla převést v roce 1714 bohatství z kolonií v Novém světě do Španělska se lepila smůla na paty od samého počátku. Její lodi dorazily ze Španělska do Mexika s nákladem rtuti, která se používala k dobývání drahých kovů z rud. Přípravy na zpáteční cestu se zkomplikovaly a flotila uvízla v Karibiku na celý rok. Další nečekané potíže v Havaně pozdržely start zaoceánské plavby a lodi pod velením admirála Juana Estébana Ubilly na ni vyrazily právě před 294 roky - 24. července 1715. Stejně jako dnes byla i tenkrát hurikánová sezona v plném proudu.

Jak bývalo zvykem, zamířila flotila k Floridě, kde hodlala vklouznout do vod Golfského proudu. Ten měl lodi přetížené nákladem zanést až k evropským břehům. Úder hurikánu však koráby potopil u floridských břehů. Při katastrofě přišly o život stovky členů posádky i cestujících. Jen část se šťastně dostala na pobřeží a byla zachráněna výpravou urychleně vypravenou z Havany.

Pohádkové bohatství skončilo pod vodou. Historici tvrdí, že cena kontrabandu v podpalubí galeon se přinejmenším vyrovnala ceně oficiálního nákladu zlata a stříbra. Španělé se po několik let snažili zachránit z utopeného bohatství, co se dalo. Z mělčin vyzvedli s pomocí indiánských potápěčů zhruba polovinu oficiálního nákladu. V roce 1718 však došli k závěru, že více už se zachránit nedá. Novodobým hledačům pokladů tak zanechali na mořském dně pohádkové bohatství.

V 60. letech minulého století našel Kip Wagner několik vraků a vyzvedl z nich spoustu cenných předmětů - zlaté šperky, čínský porcelán, stříbrné příbory, zlaté a stříbrné pruty, 10 000 zlatých mincí a na 100 000 mincí ražených ze stříbra.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 24. 7. 2009 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.