Život advokáta George Bizose, který hájil Nelsona Mandelu, připomíná The Telegraph

15. září 2020

George Bizos se proslavil soudními obhajobami jihoafrického bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandely. Na příběh uprchlíka z Evropy upozorňuje britský The Telegraph.

Čtěte také

Právník a občanský aktivista Bizos se narodil v Řecku. Bylo mu 13 let, když spolu se svým otcem uprchl v rybářském člunu před nacistickou okupací.

Nový domov našli v Jižní Africe, kde se mladý Řek dostal ke studiu. Na právnické fakultě se potkal s Nelsonem Mandelou. V době, kdy začínal útisk černých obyvatel v systému apartheidu.

Mladého právníka ovlivnila taky Všeobecná deklarace lidských práv, a tak se brzy stal vyhledávaným advokátem. Pro Mandelu i jeho spolubojovníky za lidská práva.

Podle Telegraphu u soudu hájil snad všechny hlavní postavy Afrického národního kongresu. Když byl Nelson Mandela v internaci, staral se Bizos i o jeho rodinu. Po Mandelově propuštění pomáhal řecký právník i se psaním nové jihoafrické ústavy. Vládní funkci ale odmítl.

Bizos zemřel 9. září.

Itálie zahájila nový školní rok

Po půl roce se otevírají italské školy. Začátek školního roku byl slavnostní i nervózní zároveň – jak ukazuje třeba deník Corriere della Sera. Italský prezident Sergio Mattarella navštívil obec Vo, která se stala v březnu vůbec první červenou zónou koronavirové epidemie v Itálii.

Čtěte také

Návrat do škol má podle Mattarelly zásadní význam nejen pro děti a studenty, ale i pro společnost jako celek. Vláda v Římě se snaží mírnit obavy Italů z nového šíření nemoci covid-19 a do škol rozesílá přes 136 milionů roušek a 400 tisíc litrů dezinfekce.

Rakouský list Der Standard si ve své reportáži z Itálie všímá důsledků, které s sebou nese snížení kapacit tříd. V celé zemi chybí zhruba 20 tisíc učeben a 60 tisíc učitelů. Velké třídy se musely rozdělit, a tak část dětí musí trávit výuku v tělocvičnách nebo na židlích bez lavic. Některé školy se zatím z provozních důvodů neotevřely vůbec. Vláda Giuseppe Conteho chce potřebné školy ještě v září dovybavit novými lavicemi pro jednotlivé žáky.

Celý přehled tisku, který připravil Ondřej Elbel, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.