Získání vhodného zaměstnání a dobrá kvalifikace

8. březen 2002
Dobrá rada

Získat práci není v dnešní době není úplně jednoduché. Jedním z předpokladů, že budete při hledání zaměstnání úspěšný, je dobrá kvalifikace. Andrea Říhová o tom mluvila s Miroslavem Hofírkem, specialistou na personální poradenství.

Hofírko: Každý by měl nabídnout především kvalifikaci, to znamená vědomosti, znalosti, dovednost. Je to oblast, ve které dochází k řadě posunů, protože před osmi lety byla hlavní kvalifikací znalost jazyka, zejména angličtiny a němčiny. Při rozšiřování jazykových možností absolventů, dokonce i ze základních škol, pak tyto předpoklady už nestačí. Je potřeba mít další kvalifikaci, řemeslo, odborné vzdělání. Cizí jazyky se berou jako samozřejmost, absolventem již získanou.

fronta na Úřadu práce

Jak jsou důležité osobnostní předpoklady, o jakého člověka se jedná?

Hofírko: Pro moudrého zaměstnavatele jsou stejně důležité jako kvalifikace a slušnost je její součástí. Dobré osobnostní předpoklady jsou nutné k budování pracovního týmu. Nesmí chybět ani u vysoce kvalifikovaného, chytrého a pracovitého člověka. To by mohlo rozvrátit pracovní skupinu, popudit zaměstnavatele a i klienty, na nichž je firma závislá.

Uchazeči o zaměstnání často procházejí konkursem s více koly. Jak by se měli při výběru prezentovat?

Hofírko: Důležité je získat maximum informací nejen o společnosti, ale i o konkrétních lidech, se kterými budu v prvním kontaktu. Člověk výběrově oblečený podle časopisu mnohdy neuspěje u výběrového řízení, protože šéf, který ho přijímá, proklamuje neformální kulturu na pracovišti a také se tak chová. Naproti tomu existují firmy konzervativní, které takový styl, chování i oblečení vyžadují. Nutná je reprezentace sebe sama. Uchazeč by měl být připraven na to, že může být požádán, aby sám sebe přiblížil nejenom jako odborník na určitou profesi, ale i jako člověka. Předávané informace by měly být věrohodné a pravdivé. Lidé často nadhodnocují své znalosti, odbornost, nebo se podceňují. Tím se jejich šance na trhu práce zmenšují.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu